Viktigt att välja takplåt som är anpassad för nordiskt klimat

Takplåt är ett av de mest populära takmaterialen. Men för att man ska få ett tak som håller riktigt länge gäller det att välja takplåt av bra kvalitet.

Takplåt är ett klassiskt material som passar lika bra på småhus och villor som på stora fastigheter och flerfamiljshus. Att plåttak är så populärt kan bero på att materialet har lång livslängd och kräver lite underhåll. Ytan är slät vilket gör det svårt för mossa och alger att få fäste.

Det klassiska är bandtäckta eller falsade plåttak, men det finns även takplåt med liknande profil som takpannor men som läggs i stora plåtstycken, till skillnad från tegel- eller betongpannor som måste läggas på plats en och en. Att lägga ett plåttak går därför mycket snabbare, vilket innebär att arbetskostnaden också blir lägre.

Billigare att handla takplåt direkt från tillverkaren

Planerar man att lägga om taket och vill köpa takplåt är det viktigt att välja plåt av bra kvalitet och som är anpassat för nordiskt klimat. Det bästa är att vända sig till ett företag med egen tillverkning i Sverige. De har ofta ett lite större utbud och förutom att man kan välja bland olika profiler går det även att välja kulör.

Att handla direkt från en tillverkare brukar bli billigare. Hur mycket det kostar beror på hur stor takyta man har samt vilken profil man väljer. Givetvis ska man även jämföra priser mellan olika företag men tänk på att kvalitet alltid blir billigast i längden.

8 Mar 2023