Viktigt anlita arkitekt till utbyggnad

Ska man bygga till sin bostad, hur eller radhus så är det bästa som man kan göra är att alltid anlita en arkitekt som ritar tillbyggnaden. Det blir helt enkelt snyggast då. Ibland ser man tillbyggnader som inte en arkitekt i världen någonsin skulle tillåta. De är troligtvis tillbyggda på egen hand. När en arkitekt ritar en tillbyggnad ser hon eller han till så att tillbyggnaden blir fullt integrerad i den byggnad som redan finns.

En duktig hantverkare kan ta på sig allt som det innebär med en omfattande renovering. Då kan de hålla kontakten själv med elektriker, tapetserare, snickare och alla som kan behövas vid en tillbyggnad av ett hus, radhus eller lägenhet. Ibland kan man vilja flytta på både badrum och kök, och då kan man behöva allt från elektriker till  VVS-montörer.

När behöver man ansöka om bygglov?

Man behöver ett bygglov så snart som tillbyggnaden syns utifrån. När fasaden ska bli större då behöver man ett bygglov. Eller om man bygger ut uppåt, och kanske bygger till en våning på huset, eller breddar det. Då behöver man ett bygglov då huset förändras så det syns. Man behöver också se till hur tomten ser ut och att huset inte blir för stort för den tomt som man har. Finns det flera hus på tomten kan man behöva riva dem för att få lov att bygga ut huset. Är du det minsta osäker så kan man faktiskt ta kontakt med stadens byggnämnd och fråga dem om du bör ansöka om bygglov. Det bästa är att göra det innan man påbörjar ett projekt. Märk väl att det även kan behövas om man vill göra en takglugg med fönster, då man förändrar taket och utseendet på hela huset med ett utskjutande fönster i taket.

Anlita hantverkare som sköter Rot-avdraget

Vill man kan man anlita hantverkare som drar av Rot-avdraget redan på fakturan så slipper man som kund att sköta om byråkratin. För den som har använt sig av Rot-avdraget, vet att man får som mest 50.000 kronor i skattereduktion, och som mest 30 procent avdraget från fakturan som man betalar när man anltiar en hantverkare som arbetar med förbättringar av sitt hem på plats i hemmet. Man kan alltså inte dra av för tjänster som en hantverkare utför på annan plats än i hemmet. Man kan alltså inte dra av för möbeltillverkning som sker i hantverkarens egen verkstad, eller för tegel som tillverkas på annan plats. Men murar en murare med tegel hemma hos dig, så kan man dra av för arbetet. Läs mer om hantverkare för tillbyggnad i Uppsala på: https://www.tillbyggnaduppsala.nu.

18 Nov 2019