Viktiga saker att tänka på innan man installerar bergvärme

Bergvärme är ett populärt sätt att värma upp sin fastighet på då det kan få ner uppvärmningskostnaderna rejält. Installationen är dyr, men det går att påverka kostnaden på olika sätt.

Bergvärme är en smart investering trots att installationen är omfattande och kräver en hel del arbete. Den kräver till exempel att man anlägger en energibrunn. Detta går till på samma sätt som vid en vanlig brunnsborrning och många borrföretag sysslar med brunnsborrning både för vatten och energi.

Storleken på bergvärmepumpen bestäms efter hur mycket värme och varmvatten som man behöver. Då det är en långsiktig investering ska man också försöka planera för hushållets energibehov lite längre fram. Kanske kommer familjen att växa?

Se över behovet av värme och varmvatten

Då man inte ska slösa på energi av klimatskäl är det också viktigt att man ser över om man även kan spara in på uppvärmningskostnaderna på andra sätt. Har man inte redan tilläggsisolerat eller sett över dåliga fönster med mera, bör man göra detta innan man väljer bergvärmepump. Lyckas man sänka energibehovet kommer man troligtvis klara sig med en lite mindre pump som då också är billigare.

Genom att välja rätt borrföretag vid borrningen av energibrunnen kan man få ner kostnaderna ytterligare. Därför ska man begära in offerter och referenser från ett par olika företag så att man kan jämföra priser. Det är viktigt att företaget man anlitar har både certifikat och försäkringar och att man innan arbetet påbörjas skriver ett ordentligt kontrakt. Läs mer om brunnsborrning på denna hemsida: https://www.brunnsborrningnorrtälje.se

15 Dec 2020