Verktyg och redskap som används vid stenarbete
Alla som jobbar med hantverk av något slag vet vikten av att rätt verktyg bör användas till rätt arbete. Om den här regeln inte följs kommer arbetena att ta längre tid, vara mer tröttsamma och i slutändan sannolikt bli sämre utförda. Verktygen är alltså det sista man bör slarva med.
Vidare är det problematiskt för ergonomin. En hantverkare arbetar redan ofta i obekväma positioner som tar hårt på kroppen på lång sikt. En obekväm arbetsposition i kombination med fel verktyg gör att det blir svårare att även tänka på kroppen under arbetet. Det här gäller i allra högsta grad vid stenarbeten. Stenarbeten är ofta fysiskt krävande och det gäller att tänka på sina arbetspositioner under arbetets gång. Framförallt gäller det att tänka på att ha rätt verktyg:
De här verktygen används ofta vid stenarbeten
- Stensläggor. Stensläggor, ibland kallat tvåhandshammare, används ofta vid stenarbeten. Vid tunga stenarbeten används ibland släggor som är omkring sex kilo tunga, men ofta väger de lite mindre än så.
- Knoster. Knoster är en annan typ av stenslägga som är något lättare. Normalt sett väger den kring fyra kilo och är fyrkantig i båda sina ändar.
- Handsläggor. Handsläggor används ofta för lite lättare moment i stenarbeten. Dessa typer av släggor finns i flera olika slag och väger vanligtvis någonstans mellan ett och två kilo. Känner du inte igen termen? Handsläggor kan även kallas för mejselhammare och
- Murarhammare. En murarhammare har två ändar varav den ena har en fyrkantig form. Generellt sett är de mycket lätta och väger sällan mer än ett kilo. Skaftets material kan variera något från modell till modell. Vanligt är att det är gjort av stålrör eller ask.
- Murarmejslar. Murarmejslar kommer väl till hands vid många olika typer av stenarbeten. De finns både med spetsiga och platta ändar, där båda kan lämpa sig beroende på vilket moment i stenarbetet det är som ska utföras. Mejselns kropp är i regel åttkantig.
Säkerhet
Något som är oerhört viktigt vid i princip alla stenarbeten är att bära skyddsglasögon. Hugger man i sten kan det räcka med en mycket liten flisa för att ögat ska lida permanenta skador. Likaså gäller det att se till att personer som vistas kring dig när du arbetar med stenarna har skydd för ögonen. Glöm även inte att skydda ditt husdjur om du har något.
Tänk även på dina arbetspositioner överlag när du arbetar genom att inte försöka belasta någon kroppsdel extra i onödan. Som nämnt i inledningen är också vikten av rätt verktyg hög.
Andra inlägg
- Börja inte med att anlägga grunden till huset – börja med en geotekniker!
- Att anlita rörmokare i Norrtälje
- Golvslipning på Lidingö tar bort reporna
- Golvslipning för gammalt golv i Vasastan
- Golvslipning hemma i Täby
- Anlita ett pålitligt byggföretag i Norrköping
- Entresol – vid ökat behov av lageryta
- Betonghåltagning för fönster i Uppsala
- Få hjälp med badrumsrenovering i Huddinge
- Spara in på pengar och gör en golvslipning på Kungsholmen