Vattenskadorna ökar i Sverige

Om man tittar till antalet vattenskador så finns det all anledning att rycka lite på ögonbrynen. Under de senaste åren så har nämligen ökningen varit extremt stor och detta kan rent procentuellt översättas med en ökning med 10 %. Den vanligaste vattenskadan är svår att förhindra då den innebär att vatten i rör och ledningar fryser. Då det sedan tinar så kan rören i fråga spricka och genom detta orsaka en vattenskada.

En sådan skada kan - med tanke på att vi bor i land med väldigt kalla temperaturer - vara omöjligt att förutse; men här kan bättre kontroller, exempelvis genom rörinspektioner, vara en lösning. Äldre stammar löper större risk och genom en rörinspektion så kan man som fastighetsägare också vidta åtgärder - stambyte eller en relining - som minimerar risken för vattenskador.

Installerar du diskmaskinen på egen hand?

Den andra typen av vattenskada är på många sätt betydligt lättare att förutse och också förhindra. Många tror att vattenskador är vanligast i badrummet. Så är inte fallet. Faktum är att det handlar om köket och att det i många fall handlar om att en privatperson renoverat detta. En köksrenovering som genomförts utan fackmän och där man på egen hand hållit i hammaren. Hammaren å sida här. Det som är talande i sammanhanget är att vi idag använder fler maskiner och apparater i köket som är vattenanslutna och att många privatpersoner väljer att koppla in dessa utan någon rörmokare.

Vi kan nämna vattenanslutna spisar, kylskåp med ismaskiner, kaffemaskiner, diskmaskiner och vanliga kylskåp och frysar som exempel på sådana. En rörmokare väljs bort då det enbart handlar om en på förhand enkel installation - i slutändan så leder den tanken till en potentiell vattenskada och en privatperson i Stockholm drabbas av stora problem. Problem gällande den egna bekvämligheten och gällande ekonomin. För: vem är det som betalar för en vattenskada?

Försäkringsbolag kräver korrekt installation av en rörmokare

Försäkringsbolaget täcker kostnaden för din vattenskada i Stockholm; om din diskmaskin sprungit läck och diskvattnet runnit ut under golvplankorna så kommer du väl slippa att betala? Det är inte omöjligt, men det krävs då att du kan visa att arbetet med installationen skett på ett korrekt sätt. Något som du kan göra genom att visa att en rörmokare skött installationen i fråga.

Annars kan det faktiskt blir problematiskt för sig att få ut ersättning. Och: med all rätt. Varför ska ett försäkringsbolag tvingas ta en kostnad för en skada som så uppenbart handlar om en felinstallation?

Vi ska dock tillägga att det kan handla om ett rent maskinfel också; men för att vara på den säkra sidan så rekommenderas alltid en certifierad rörmokare vid installationer i köket - av exempelvis en diskmaskin eller en kyl- frys som har inbyggda ismaskiner. Det blir både säkrare och lättare att ta diskussionen med försäkringsbolaget genom det.

Kan man förhindra en vattenskada i köket?

Man kan aldrig vara helt säker på att undvika en vattenskada. Men, utöver att anlita en rörmokare vid installationen så finns det andra tips som kan förhindra en sådan. Ett är att lägga ut en enkel första spärr i form av ett plastskydd. Det kanske inte ser så bra ut på ett tjusigt ekgolv, men det kommer att köpa dig tillräckligt med tid för att slippa riva ut hela köket.

Tips nummer två handlar om ett tips i form av en vattendetektor. En sådan varnar för höga fuktnivåer och kan placeras vid riskområden - exempelvis under diskhon. Stiger fuktnivån så får du en varning i din mobiltelefon och kan direkt vidta åtgärder - som att ringa en rörmokare - och därmed så kan du också förhindra en renodlad vattenskada i ditt kök.

Läs mer här.

29 Sep 2018