Välj en städfirma med mervärde

Det finns ett antal städfirmor som valt att fokusera sin verksamhet enbart på en specifik städtjänst. Det kan exempelvis vara att de bara erbjuder hemstädning eller flyttstädning. De flesta erbjuder däremot flera olika tjänster där alla har fokus på städning. Ett ytterligare alternativ är att erbjuda ett stort antal tjänster där alla ryms inom ROT- eller RUT-avdraget. Att erbjuda ett bredare utbud kallas inom företagsspråk att erbjuda mervärde för kunden. Är det då en fördel eller nackdel att anlita en städfirma med mervärde?

Prismässigt

Ett städföretag kan vara billig på hemstädning men ha dyrare fönsterputsning. Den som enbart vill fokusera på priset bör därmed jämföra priset på varje tjänst som behöver bli utförd i hemmet och anlita den firma som ger bäst offert. Det kan däremot sluta med att det är ett företag som tar hand om tvätten, ett som har ansvar för hemstädningen och ett som sköter annat ”hemmafix”.

Detta ska ställas mot ett städföretag som erbjuder mervärde genom att ha ett stort utbud av tjänster inom samma företag. Att pressa priset i detta läge är betydligt lättare. Den som köper in en rad olika tjänster varje år kan ju lättare förhandla om priset än om man enbart köper in ex. storstädningen.

Vem har ansvar?

En fråga som lätt uppstår om man anlitar många företag är var gränsen går mellan olika ansvarsområden. Är det ett enda företag som har hand om allt i hemmet är det tydligt vem man ska vända sig till vid frågor. Men är det ett företag som städar och ett annat som tar hand om tvätt och disk är gränsen inte lika glasklar. Ibland kan ansvarsområdena gå i varandra vilket gör att det blir otydligt för företagen vad som egentligen förväntas genomföras.

De som köper in RUT- och ROT-tjänster gör detta i första hand för att slippa göra dessa saker själv. Till viss del kan det handla om att anlita specialkompetens men främst handlar det om att lösgöra tid till annat. Det ska med andra ord vara snabbt, enkelt och smidigt att ta emot hjälpen.

Därmed prioriteras städfirmorna som ger mervärde i allt större utsträckning. Man får hjälp med allt – av ett företag.

Anlita ett enda firma – Fördelar och Nackdelar

+ Kontakt behöver bara ske med ett enda företag

+ Lätt att få mängdrabatt

+ Aldrig otydlighet gällande vilket företag som har ansvar

- Kan vara dyrare än att anlita olika företag för olika tjänster

16 Oct 2016