Vad kan en elektriker hjälpa till med?
Att jobba som elektriker kräver en utbildning och kan vara ett farligt yrke. De kan utföra el-installationer, felsökningar och reparationer. Vad kan en elektriker hjälpa just dig med?
Elektriker arbetar givetvis med el. Själva yrket kan delas upp likt de flesta andra på olika områden. Exempelvis finns det ”installationselektriker” vars specialområde är att dra ledningar i nya byggnader såsom bostäder och kontor. En installationselektriker arbetar även med el-installationer i ombyggnader eller äldre fastigheter. "Serviceelektriker" är ett annat specialområde som förekommer inom yrket. Dessa elektriker jobbar med ombyggnad, felsökning samt reparation av elektriska anläggningar. Elektriker arbetar med byggritningar och beskrivningar som underlag för eventuella felsökningar. De använder sig av olika mätinstrument för att kunna se felet som i sin tur måste åtgärdas. En ”serviceelektriker” kan sätta upp el-centraler samt montera strömbrytare. Serviceelektrikern burkar åka ensam ut till olika kunder vid behov.
Olika typer av el-tjänster
El-tjänster nyttjas såväl av privatpersoner som industrier och kontor. De flesta företag anställer elektriker med särskilda kunskaper. El-tjänsterna kan vara många och varierande, från en omfattande elinstallation till underhållsarbeten. De flesta el-anläggningar kräver en viss form av service som kan skilja fastigheter emellan. Ett månatligt eller årligt underhåll av dessa ska planeras i förväg och skötas enligt anvisningarna. De flesta företag som arbetar med el har även en årlig service i sitt utbud av tjänster. Man kan skilja mellan olika typer av el-entreprenader samt installation och underhåll av belysningsanläggningar. Förutom de riktigt stora projekten som el-anläggningar kan en elektriker även hjälpa till med en installation av tak-, och golvvärme.
Att utbildas till elektriker
Man kan utbildas till elektriker redan på gymnasiet. För dem som har valt det yrket gäller det att gå El- och energiprogrammet med inriktning elteknik. Det är inte alla gymnasieskolor som erbjuder den linjen så det är alltid bra att kontrollera vilket gymnasium man bör besöka som studerande. Gymnasieskolan anses i det här fallet endast ge en grundläggande utbildning. Efter en slutförd sådan behöver varje student genomgå en lärlingstid som brukar ligga på 1 år. Lärlingstiden sker i form av en anställning på ett elföretag. Först efter avslutad lärlingstid och en godkänd utbildning utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat. Det är ett bevis på att på att personen har fullgjort den nödvändiga utbildningen för att jobba som elektriker. Yrkeshögskolan är en av högskolorna som erbjuder utbildningar med inriktning mot el och el-installationer vilket ger flera möjligheter till att byta yrke i senare ålder om man så vill.
Andra inlägg
- Effektiv renovering genom avloppsrensning i Stockholm
- Restauranginredning för moderna restauranger i Stockholm
- Skickliga takläggare på Värmdö
- Markis i Stockholm: Fönsterdekoration och solskydd i harmoni
- Säkerhetsdörrar i Stockholm och deras viktiga roll
- Hyra tomt i Stockholm – möjligheter och drömmar
- Isolering i Dalarna av högsta kvalitet
- Säkra steg för asbestsanering i Enköping
- God isolering är en investering för framtiden i Gävle
- Takrenovering i Stockholm ger hållbara byggnader