Tips på praktiska, fina och tåliga golv

Här kan du läsa om golv som passar i växthus. Olika golv, både mer exklusiva och billiga golv. Hitta inspiration till ditt växthusgolv här.

Vackra golv till växthus

I ett växthus kan man ha många olika typer av golv. Det som man behöver tänka på är att det skall tåla fukt, passa växthuset och trädgårdens stil samt vara relativt lättskött. Golvet måste hålla för minusgrader och frost, därför är till exempel inte helgjutna betongplattor särskilt bra. Vad man tycker är snygg är såklart olika från person till person. Här kommer några av våra favoriter. Om du väljer ett sten- eller tegelgolv så kan du med fördel anlita en erfaren stensättare i Stockholm, de hjälper dig få det precis som du vill ha det.

Tegelgolv - rustikt och vackert i Stockholm

Med tegelstenar i olika nyanser kan man lägga vackra mönster i många olika mönster. Golven är lätta att hålla rena och tål fukt på ett bra sätt. Fråga din stenläggare om förslag på olika utformningar eller titta på hur man lägger parkett- och mosaikgolv. Fogen ger ytterligare valmöjligheter. Du kan välja ett tegelgolv med eller utan fog. Tegelgolv är robusta och tål slitage bra. Ett sådant golv håller i många år.

Natursten – tidlöst och hållbart

Om ditt växthus ligger i ett område med stenig miljö, com i till exempel Bohuslän, Gotland eller Halland så känns det naturligt att plocka in stenarna och använda dem som golv i ditt växthus. Detta går såklart bra att göra vart man än bor. Natursten är alltid vackert och blir aldrig omodernt. Stenarna naturligt skrovliga yta gör att golvet inte blir halt ifall det skulle bli vått. De olika nyanserna och strukturerna som stenarna har kommer göra ditt golv levande och åldras på ett fint sätt.

Marksten - billigt och bra

Det är mycket populärt med golv i marksten och det är lätt att förstå. Stenarna finns i alla möjliga former och färger. De är lätta att kombinera i olika spännande mönster och ett prisvärt alternativ till natursten och till tegel. Den som är händig kan faktiskt gjuta sina egna stenar i betong. Till exempel kan man gjuta plattor på rabarberblad. Det ger plattorna de stora bladformade mönstret. Gjuter du dina markstenar själv blir du garanterat ensam om dem!

Grusgolv - praktiskt för odlare

Den här typen av golv är mycket smidiga för de som har stora odlingar i sitt växthus. Jord och vatten rinner ner i gruset och försvinner. Inget slabb blir över att städa upp. Grus är billigt och går bra att kombinera med andra typer av golv. Till exempel kan du ha grus i gångarna mellan dina odlingar och sedan ha ett stenlagt område på vilken du kan ha ett bord och några stolar. Där kan du sitta och njuta av grönskan när du tar en kaffe.

22 May 2022