Slipa altan är en del av underhåll och skötsel

Har du också hört att man enbart behöver olja in en altan för att den ska hålla sig snygg, få en lång livslängd och vara skön att gå på? Sant är att olja och trä är en kombination som är extremt lyckad och att inoljning av en altan definitivt bör genomföras varje vår.

Lika sant är emellertid att man bör slipa altan och göra det ungefär vartannat - eller var tredje år - för att få maximal effekt och njutning av denna ljuvliga plats att tillbringa sommardagar på.

En slipning av altanen gör skillnad i både livslängd, i komfort och gällande utseendet. Väljer du att inte slipa altan så kommer tiden att ta ur sin rätt och det kommer att synas sprickor och en massa andra otrevligheter där exempelvis färgen blir grådassig och trist.

Genom att slipa bort - på samma sätt som vid ett vanligt golv - det översta lagret så kommer din altan att se som ny ut igen och återfå den där härliga, mjuka känslan som den hade från början. Kombinationen av att slipa altan och sedan olja in densamma är det som verkligen gör skillnad.

Ta hjälp med din altanslipning

Att slipa altan kommer att vara ganska krävande och ställer höga krav på fysik, på koncentration och på att du använder dig av rätt verktyg. Ett tips är att du därför ser till att ta professionell hjälp. Genom att anlita en golvslipare så säkerställer du ett resultat av högsta kvalitet - för en rimlig kostnad. Du kommer ändå, av allt att döma, ändå få betala för hyra av slipmaskin och exempelvis en dammsugare för att få bort allt slipdamm.

Dessutom kan en golvslipare hjälpa dig med inoljning av altanen också och där kan det också vara läge att diskutera fram alternativa lösningar. Vad sägs om en mörkare nyans? Vad tror du om en färg? Med pigmentering finns oändliga möjligheter för att fräscha upp en altan och skapa ett helt nytt uttryck på denna. Det börjar alltid med en altanslipning och du kan därefter bestämma hur din altan i framtiden ska se ut.

3 May 2023