Sänk inomhustemperaturen med en markis

Alla vet att hela bostaden blir stekhet en varm och solig sommardag. Den vanligaste sättet är att dra igen parsienner och gardiner och mörklägga. Det är inte så roligt att sitta i komplett mörker mitt i sommaren.

Lösningen är ett effektivt solskydd som både både släpper in härligt ljus men samtidigt skyddar mot solens strålar vilket sänker temperaturen inomhus. Detta kan hjälpa till att få lägre energikostnader.

Vad finns det för olika solskydd?

Det finns en stor mängd varianter på solskydd beroende på vad som ska solskyddas. För att skydda fönster och fasader är den vanligaste varianten persienner som fästs emellan fönstren och enkelt kan justeras med en vridning. Persienner är effektiva men passar egentligen bäst för mörkläggning och är inte särskilt snygga.

En både effektivt och snygg lösning är markiser. Det finns lösningar för fönster, så kallade fönstermarkiser. Dessa skyddar effektivt mot solen strålar uppifrån men släpper ändå in det härliga ljuset och gör att hela rummet får ett svalare klimat. De har dessutom en vacker design och valen av färger och mönster är oändliga och finns att få i alla möjliga storlekar, från minsta fönster till stora panoramafönster. För upp- och nedvevning finns det både elektroniska (vissa med automatik) och manuella lösningar. 

Solskydd utomhus

När det gäller uteplatser eller altaner finns det olika alternativ att välja på. Man kan använda sig av klassiska parasoller eller vindsegel. Nackdelen med dessa är att de endast täcker en delar av ytan. Har man en stor uteplats rekommenderas det att använda en markislösning. En markis kostar från den enklaste varianten cirka 1 500 kr till 20 000 kr och uppåt. 

Olika lösningar

Stommen är oftast av stål eller aluminium och man ska inte snåla in på den. Den behöver vara kraftig för att klara väder och vind. Vid hård blåst bör man veva ner den för att inte den ska skadas. Det finns olika lösningar för upp- och nedvevning. Den klassiska manuella veven finns kvar men utvecklingen har gått framåt även här. Det finns varianter med motor som man sköter helt digitalt. Vissa har utrustats med solsensor sm gör att den anpassas efter väderlek eller är inställd med timer.

Tyget på markisen måste vara tåligt och slitstarkt för att klara det nordiska klimatet. Tyget är mycket effektivt mot solens strålar och finns in många snygga färger och mönster. Men en rejäl markis kan också fungera som vind- och regnskydd så man kan utnyttja altanen eller uteplatsen även i dåligt väder. Det blir ett trevligt och ombonat uterum även i sämre väder.

21 Jun 2019