Så mycket kostar en asbestsanering

Att ge ett rakt svar på vad en asbestsanering kostar är givetvis svårt att säga. Samtidigt är det förståeligt att det är något man undrar över. Inte bara för att kolla sin budget, utan också för att man gärna vill pressa priserna så långt det går. Man vill väl aldrig betala mer för något än vad man behöver, men klart är att det finns roligare saker att lägga pengar på än asbest. Särskilt tråkigt kan det kännas eftersom det egentligen var ”fel” att materialet användes från första början.

De här faktorerna spelar in

En uppenbar faktor som avgör priset för en asbestsanering är hur mycket det är som faktiskt måste saneras. Vidare finns det flera saker en firma behöver göra innan de faktiskt kan komma och utföra en sanering hos dig. Till exempel finns det föreskrifter från Arbetsmiljöverket kring hur en sanering av asbest ska gå till, vilka givetvis måste följas. Ofta behöver ett arbete inledas med en analys och ibland även avspärrningar. Det här tar tid från firman, som givetvis behöver ha betalt för den här tiden. Här kan du läsa om asbestutbildning.

Utbildning

Vidare bör den som sanerar ha genomgått en utbildning. Eftersom att asbest är ett farligt material, är det viktigt att den som gör jobbet har behörighet att göra det. Det är inte bara för sanerarens egen säkerhet, utan för alla i närheten. Om slussarna inte sätts upp rätt till exempel, finns en risk att asbesten sprider sig. En sanerare som har tagit sig tiden och lagt ut pengar för en utbildning vill givetvis också ha betalt därefter.

Utrustning

Något annat som gör att en sanering av asbest kanske är lite dyrare än vad många tror från början, är utrustningen. Det krävs att den som sanerar har masker, skyddskläder (och dessutom en utbildning att använda utrustningen i praktiken). Kort sagt finns det många saker som gör att det inte går att pressa priserna alltför mycket på en asbestsanering. Utbildning och utrustning är två av de sakerna.

Jämför pris bland flera firmor

För att säkerställa att man inte betalar mer än vad man behöver, är det en idé att höra av sig till flera olika firmor med en beskrivning av ditt uppdrag. Du kan då jämföra priserna och bilda dig en uppfattning om vad ett marknadsmässigt pris är. Om du sedan är en god förhandlare kan du eventuellt ställa offerterna mot varandra och pressa priserna lite grann. Man får dock räkna med att en asbestsanering ibland blir en hyfsat stor utgift.

23 Jan 2018