Så hittar du rätt hantverkare

Att vara rädd är den bästa försäkringen mot olyckor. Många ser helt felaktigt på rädsla som tecken på svaghet, vilket är rätt så fel. Tvärtom. Den som är rädd, tänker på säkerhet och ser till att inte falla eller skada sig. Att vara rädd är ganska sunt. Om det däremot för en människa paralyserad och leder till att man inte vågar göra något alls har den slutat vara sund.

Lite rädsla är bara bra

Däremot är det bra med en rädsla i samband med en planerad renovering. Alla arbeten som sker högre än 2 meter över golv eller markplan bör göras från en byggnadsställning som kan säkerställa att fallet inte sker från den höjden.

Någon som minns Göran Perssons bygge ute den sörmländska landsbygden? Han hade anlitat byggare till sitt hus och kvällstidningarnas fotografer hade varit ute och plåtat hans husbygge, vilket ledde till att han blev anmäld till Arbetsmiljöverket eftersom hans byggarbetare saknade byggställningar för jobbet de utförde hemma hos honom.

Att inte hyra byggställningar kan ge böter

Så kan det gå om man inte förser de byggjobbare som man anlitar för renoveringen och inte har byggställningar för dem. Då kan man råka ut för vitesbetalning. Att hyra byggställningar är inte dyrt, jämfört att drabbas av vite. Det är dessutom pengar vars utgifter du inte tjänar ett öre på. Hyr du ställningar och låter uthyraren frakta och montera dem kan du dra av den arbetskostnaden i ROT-avdraget. Då är det bättre att göra det ända från början.

Så hittar du rätt byggfirma för din renovering

När det kommer till att anlita en byggfirma som tar på sig ansvaret för renoveringen av ditt hus är det olika kriterier som är viktiga att de uppfylls och som du bör kontrollera innan du bestämmer dig. Här tar vi upp några av dem:

1. Referenser

Förutom offert, är det referenser som är bland det viktigaste och det första som du bör kontrollera. Du vill inte ha en byggfirma som du aldrig får tag i, som fuskar när de arbetar eller som tar en evighet på sig att bli färdiga. Antagligen vill du ha en byggfirma som både är noggranna, tillmötesvänliga och pålitliga.

2. Firman ska vara stabil ekonomiskt

Hittar du en bra byggfirma vill du inte ha en som finns idag och är borta i morgon. De måste ha en stabil ekonomi och betala in sina skatter. Gör de inte det, lär du inte få göra ROT-avdrag som du säkerligen önskar dig.

3. Ha egen ansvarsförsäkring

Skulle en olycka ske ska det inte belasta din hem- eller villaförsäkring. Den saken ska företaget ombesörja själv genom att ha en egen ansvarsförsäkring.

Känner du inte till något företag som hyr ut sina byggställningar kan du alltid börja med att söka på nätet, googla få byggnadsställningar Stockholm, om du bor där. Bor du någon annanstans, skriver du in din ort i Googles sökfält helt enkelt. Efter det bör du få flera förslag på företag som hyr ut byggställningar. Ta kontakt och fråga om offert och referenser.

7 Jun 2018