Så har vi sett på utomhuskulturen genom tiderna

Funderar du på att skaffa dig en altan? Altaner är bland det snyggaste man kan tänka sig som direkt höjer husets värde och attraktion. Egentligen kan det vara ganska roande att tänka på husets konstruktion, som en fingervisning på hur vi genom historien har förhållit oss till kultur, eller brist på kultur utomhus. Under mellankrigstiden, byggde vi inga platser utomhus. Utomhus vistades vi ändå, som bönder. Man byggde inga balkonger, och byggde man något som påminde om det byggde man små vädringsbalkonger, som inte fanns där för att vi skulle kunna sitta utomhus, utan endast för att kunna vädra ut lakan, dukar och andra textilier.

Det var först under 1950-talet som vi satte oss utomhus

Det var först under efterkrigstiden framför allt under 1950-talet som vi började sätta oss utomhus för att dricka en kopp kaffe till frukost, eller inta middagen ute om så väder tillät det. På 1960-talet byggde man ofta terasser en bit ifrån huset. Där möblerade vi med bord och stolar och sprang in och ut med saker. På 1970-talet byggde man hus med större balkonger för att hela familjen skulle kunna sitta på och vistas utomhus på. Under 1990-talet blev det var mans nöje att grilla utomhus och då behövde man en grillplats, och gärna bord och stolar som var nära grillen; en altan där man kunde sitta.

Hur bygger du en altan så den blir säker?

När man har en altan är säkerheten viktigast. Särskilt när man har barn. Hur ska konstruktionen se ut? Ska verandan eller altanen ha räcke eller kjol? Kjol heter det när det inte är ett räcke, som man kan se igenom. En kjol är som en panel nertill på räcket. Man bör bygga en trappa så att man kan kliva på och av altanen. Och trappan bör ha handtag så att man inte förlorar balansen när man kliver upp och nerför trappan.

Hur vill du använda altanen?

Detta är viktigt eftersom sättet på vilket du vill använda altanen avgör för hur du borde bygga den. Önskar du att din altan är en del av vardagsrummet kan man bygga den intill vardagsrummet och glasa in den så att du kan anpassa den efter väder och vind. Eller varför inte bygga en pool invid altanen? Då kan du ta några simtag innan du lägger dig ner på altanen för lata sommardagar. På det sättet behöver du inte åka utomlands när du har samma väder hemma.

17 Apr 2018