Så förnyar du din träfasad
Att vara husägare är riktigt härligt, men det kräver att du som husägare är intresserad av renoveringar. Har man ett hus är behovet stort att se över det med jämna mellanrum. Som husägare har man ständiga byggprojekt. Då är det bra om du gillar att hålla på med spik och hammare. Eller att du gillar att måla. Om du varken gillar att snickra eller måla, kan du överlåta det till hantverkare. Med ROT-avdraget får du ner kostnaderna rejält. Ju fler ni är som äger huset, kan ni sänka kostnaderna rejält. Varje husägare får nämligen göra egna skatteavdrag för hantverkstjänsterna.
Renovera fasaden med jämna mellanrum
Att renovera fasaden är något som måste göras minst vart 20 år, om inte oftare, beroende på hur utsatt ditt hus är och hur material mår, som huset är byggt av. Har du ett trähus, bör du måla om det vart femte år, ungefär. Har du riktigt gammalt trä, kanske du bör renovera hela fasaden och byta ut träpaneldelar som håller på att bli dåliga.
Så renoverar du en träfasad
1. Riv bort gamla panelbrädor. Allt som är dåligt måste bort
2. När allt det gamla och dåliga är borta, bör du ersätta det med nytt. Köp panelbrädor som antingen är obehandlade eller grundmålade. Väljer du fabriksmålad panel har de impregnerats under perfekta förhållanden inomhus, vilket borgar för ett bra material i din fasad.
3. Försök undvika skarvar på stående panelbrädor, men måste du det, brukar man dela av dem med ett horisontellt droppbleck mellan brädorna. Se till att skarvarna ska gå över fasaden.
4. Se till att vända årsringarna på träpanelerna inåt, den råsågade ytan utåt och träets fiber ska peka neråt. Brädorna har alltås en råsågad sida och en hyvlad sådan.
5. Börja med en av husets knutar. Sätt sedan träpanelen löpande och med jämna mellanrum så de sitter rakt, med cirka 5 millimeters mellanrum. När sedan alla träpaneler är uppe är det dags att måla fasaden.
6. Måla först knutbrädor, fönster- och dörrfoder.
7. Montera dem sedan på rätt ställen.
8. Sätt fast lockläkten
9. Kapa och spika fast brädor som täcker skarven mellan bottenbrädorna och taksprånget.
Det hela är ganska grannlaga. Är det första gången du går något liknande, är det bäst att be någon som har gjort det förut att vara med i renoveringen. Det är lätt att göra nybörjarmisstag, och det vill du inte göra när det kommer till ditt hus, och till en träfasad.
Om du tycker att detta är bökigt kan du anlita en firma som gör fasadrenoveringar. Googla fasadrenovering i Stockholm för bästa resultat.
Andra inlägg
- Effektiv renovering genom avloppsrensning i Stockholm
- Restauranginredning för moderna restauranger i Stockholm
- Skickliga takläggare på Värmdö
- Markis i Stockholm: Fönsterdekoration och solskydd i harmoni
- Säkerhetsdörrar i Stockholm och deras viktiga roll
- Hyra tomt i Stockholm – möjligheter och drömmar
- Isolering i Dalarna av högsta kvalitet
- Säkra steg för asbestsanering i Enköping
- God isolering är en investering för framtiden i Gävle
- Takrenovering i Stockholm ger hållbara byggnader