Så bygger du ett eget stall

Har du flera hästar som behöver ett stall, och inte vill eller kan bygga ett stall från grunden då kan du bygga ett i moduler. Det fungerar då på samma sätt som när man bygger ett vanligt bostadshus i moduler; att modulerna kommer transporterade till platsen med dörrar och fönster till ditt stall där det ska stå. Sedan bygger tillverkaren ihop stallet åt en, på plats. Det går mycket snabbt och man kan bestämma hur man önskar stallet åt sina hästar. Det enda man som hästägare, behöver är då tomten där stallet kan byggas.

Inred på ditt eget sätt

Det finns flera alternativa sätt att inreda ett stall. Antingen bygger man stallet med tjocka väggar, och betonggolv, sedan med boxar till alla hästarna, eller så bygger man ett utestall. Med det menar man att man då bygger ett stall, där alla hästarna har möjlighet till att få frisk luft året runt. Hästarna har då tunnare väggar, och egna fönster så att den friska luften kommer in i stallet. Men stallet kan man också bygga med mer eller mindre lyxig inredning för hästarnas skull. De kan då få egna stiltor för undersökningar, eller när de ska bli skodda, när de vill sola i eget solarium, med högre eller lägre fronter som gör att hästarna kan vända på sig som de önskar och titta på varandra, kunna ha sin egen plats där de kan vila, äta och få vara ifred.

Ute i hästhagarna

Förutom stallet måste hästarna ha tillgång till en egen hage där de kan vistas på dagarna och inte behöver vara innestängda hela tiden. Det är viktigt att de kan få vara lösa och vara fria under dagarna. Att de är inne till nätterna är ju bara naturligt, då det ofta finns människor som vill göra illa hästarna. Då är det mycket bättre att de kan gå in till stallet och vila sig för natten där, och att de får sitt foder där under morgnarna, men sedan kan gå och beta i fred på dagarna utomhus. Under vintern lär de inte hitta någon föda, men då får de alltid födan inne i stallet i stället. Och det är bra. I hagen bör de dessutom ha ett kombinerat vind- och regnskydd, dit de alltid kan gå när vädret är dåligt. Då bygger man ett enkelt skydd dit hästarna kan gå och slipper de värsta vindarna och den värsta nederbörden under årets kalla månader.

29 Sep 2019