Planera trädfällningen och ta kontrollen över trädgården

Är det dags att plocka fram sågen och röja i trädgården? Kanske såga ner sly eller risiga och trista gamla träd? Då gäller det att först noga planera så att man inte sågar alldeles för mycket.

Ibland växer sig träd för stora eller sly tar över delar av trädgården och skuggar alldeles för mycket. Träd och buskar mår bra av att hållas efter, men man får heller inte såga för mycket. Generellt får man såga ner de träd som står på den egna tomten men det finns faktiskt undantag. Därför kan det vara bra att först höra med kommunen vad som gäller så att man inte fäller ett träd som är skyddat och som kanske ingår i planeringen för hela området.

Stora träd ska man helst inte fälla själv

Mindre träd kan man ofta klara av att fälla själv, men större träd bör man ta hjälp med. Särskilt om fällningen ska ske i ett tätbebyggt område med hus, människor och andra träd runt omkring.

En arborist eller ett företag som är specialiserat på trädfällning i Nacka kan ta ner trädet på ett säkert sätt bit för bit. Men de kan också komma med goda råd om träd som kanske bör bevaras, beskäras istället för att helt sågas ner, eller komma med tips på återplantering av träd. Dessutom kan man få hjälp med att transportera bort det fällda trädet eller få det uppsågat till ved. Själva stubben kan fräsas bort så att alla spår av trädet försvinner, något man ofta inte klarar på egen hand. 

8 Jan 2021