Olika entreprenadformer vid husbygge

Entreprenadform är benämningen på var ansvaret ligger vid ett husbygge och hur många aktörer som är med i processen. När ni ska bygga ett hus kan ni välja hur mycket ni själv vill engagera er ifråga om husets utseende, vilka byggare, arkitekter och hantverkare som anlitas. I Stockholm liksom i övriga landet är det vanligaste totalentreprenad, eller nyckelfärdigt hus, dvs att en aktör ansvarar för hela projektet. Bygger man sitt drömhus och har hittat en tomt i Stockholm kanske man dock vill vara mer delaktig i processen och anlita en arkitekt som kan hjälpa till att förverkliga ens visioner. Då finns lite olika vägar att gå.

Totalentreprenad

Den vanligaste entreprenadformen i Stockholm är som sagt totalentreprenad. Det billigaste och vanligaste valet folk gör är  att välja ett färdigritat hus ur en byggfirmas sortiment, ett så kallat kataloghus. Sedan behöver man inte göra någonting mer än att vänta på att huset blir klart. Även ett kataloghus kan vara exklusivt och ritat av en välrenommerad arkitekt, men oftast är de inte särskilt spännande eller utmanande formgivna. En annan nackdel är att huset inte kan anpassas särskilt mycket till egna behov och tomtens förutsättningar.

Generalentreprenad

Vill ni ha mer att säga till om i fråga om husets utseende kan ni ge en arkitektfirma generalentreprenad. Arkitekten ritar då huset utifrån era önskemål och behov samt tomtens förutsättningar och anlitar sedan en byggfirma som bygger huset.

I denna form av entreprenad har ni en betydligt större möjlighet att påverka husets utseende och funktion. Ni börjar med att träffa arkitekten och berättar om era planer och visioner för huset. Det är viktigt att vara så förberedd som möjligt med hur man vill ha det. Naturligtvis kan arkitektfirman hjälpa till med idéer och lösningar ni inte tänkt på, men det blir lättare ju mer de vet om er.

När en arkitektfirma tar fram byggplaner för huset gör de inte bara skisser och plan- och fasadritningar, utan tar även fram de bygghandlingar som behövs för att bygga huset. Bygghandlingarna är de detaljerade ritningar för husets alla detaljer som byggarna går efter.

Därefter tar de utifrån de detaljerade handlingarna in offerter från olika byggföretag och väljer ut det bästa. De ansvarar sedan för kontakten med byggfirman och ser till att allt blir rätt genom att i samråd med dig vara delaktig i byggprocessen.

Generalentreprenad är en bra form om man vill kunna tycka till om husets utseende och funktion mena samtidigt slippa mycket arbete och ansvar.

Delad entreprenad

Delad entreprenad innebär att ni som husbyggare blir projektledare och anlitar arkitektfirma, byggare och hantverkare. Delad entreprenad innebär total kontroll över alla steg i processen och kontroll över kostnaderna, men det kräver mycket tid och organisationsförmåga att samordna en byggprocess. Ser ni husbyggandet som ert livsprojekt kan det här vara vägen att gå, men det är i slutändan inte säkert att det blir billigare, och det kommer att ta längre tid.

Läs mer här.

28 Nov 2017