När golven behöver renoveras

Våra golv får dagligen utstå massor. Vi går på golven, flyttar möbler, spiller och tappar saker. Även solen sliter på golvet och bleker det. Och som allt annat har ett golv en viss livslängd. När golvet har blivit slitet eller skadat behöver man renovera eller lägga ett nytt beroende på omfattningen.

Anlita en golvläggare 

Det första man behöver göra är att undersöka hur slitet golvet är och på vilket sätt. Detta är avgörande för att hitta en passande åtgärd. Det enklaste sättet är att kontakta en erfaren golvläggare för en besiktning av golvets skick. Då görs en noggrann besiktning av golvet.

Det beror såklart på vilket material golvet är gjort av. Massiva trägolv kan man med fördel slipa om många gånger, men även parkettgolv kan man slipa om men då måste golvet vara tillräckligt tjockt. Betonggolv kan man också slipa om och sedan måla. Men alla golv kräver någon form av underhåll med åren. 

Golvslipning

I många fall är golvet bara slitet och fult men i övrigt stabilt. Golv av bra kvalitet håller mycket länge så man behöver sällan lägga om det. En golvslipning är ett bra alternativ till att lägga nytt om du har ett golv som är ytligt slitet men i övrigt i gott skick.

När man har ett äldre golv som har sett sina bästa dagar börjar man med en noggrann slipning av golvet. Sedan finns det flera åtgärder man kan göra. Antingen lackar man golvet eller målar om det. Ett mjukare trägolv behöver man slipa oftare för att det ska se snyggt ut över tid.

Måla golvet 

Om man har ett blankt golv behöver man slipa golvet för att färgen ska fästa ordentligt. Ibland är det gamla golvet små skador eller repor. Dessa slipas enkelt bort och det är ett måste för att slutresultatet ska bli perfekt.

Man kan slipa alla sorters trägolv som till exempel ask, ek, bok, björk och furu. Det går också att slipa vissa laminatgolv.

Andra sorters golv

Även betong går att slipa och det är ett poröst material som inte kräver några specialverktyg. Även marmor och sjösten går att slipa. När man slipar golv med moderna maskiner dammar det inte som tidigare. Man använder nämligen ett slutet system som är helt dammfritt. 

När golvet behöver läggas om

När det upptäcks att golvet inte går att rädda vid besiktningen behöver man lägga ett nytt golv. Då river man upp det gamla golvet. Sedan måste man göra ett noggrant förarbete för att det nya golvet ska bli snyggt och stabilt. 

 

14 Jun 2019