När du behöver lättbetong

Vanlig betong är svårtarbetad och kräver en del erfarenhet och mycket utrustning när den läggs. Det måste blandas med vatten och hög värme när den görs. 

Men när det gäller lätt utfyllnadsmaterial med god isoleringsförmåga finns det ett effektivt alternativ som heter cellbetong. Det är perfekt som utfyllnadsmaterial med god isoleringsförmåga. Det är perfekt för lättare grunder för vinden, badrumsgolvet eller källaren. 

Resultatet blir lättare vikt än vanlig betong men med hög stabilitet.

Vad innehåller cellbetong?

Det är precis som vanlig betong med en blandning av vatten och cement men istället för tung sten och sten innehåller den istället EPS-kulor, som är en variant av cellplastkulor. Det ger att vikten hålls nere utan att förlora sin hållfasthet och isoleringsförmåga. Cellbetongen lägger sig tätt intill hålrum, hörn och kanter och blir mycket tät efter att det har hårdnat.

Slutresultatet blir 80-90 % lättare än vanlig betong. Detta medför att den kan användas där vanlig betong blir alldeles för tung.

Användningsområden

Cellbetong är perfekt att använda för att fylla ut stora och små hålrum. Dess låga vikt, några hekto per liter, gör det perfekt för att fylla träbjälklag eller som ett decimetertjockt lager på till exempel en krypgrund. Man behöver isolerat kanterna med cellplast. När det cellbetong är hård är den även väldigt lätt att slipa och såga i. Skulle man behöva ta bort betonggolvet är också betydligt lättare än vanlig betong.

Cellbetong som isolering  

Materialet har bra egenskaper när det gäller isolering. Innan man isolerar måste man klä golvet med med PE-folie. Cellbetongens låga vikt gör att den är perfekt vid renovering av till exempel badrumsgolvet. Men inte bara för att den inte är så tung utan även på grund av bra ljud- och  värmeisolerande egenskaper. Man kan enkelt lägga med fall mot golvbrunnar eftersom den är så lättarbetad. Det går mycket fortare att arbeta med materialet jämfört med vanlig betong.

Om man vill isolera sitt källargolv kan det också med fördel göras med cellbetong. Det är mycket enkelt då man helt enkelt lägger ett isolerande skikit över det befintliga golvet. Se bara till att sanera fuktproblem innan du lägger på lagret.

Ett oorganiskt material

Då cellbetongen är helt oorganisk kan den varken mögla eller brytas ner på något sätt. Det går utmärkt att spackla över den och lägga på exempelvis klinkers eller parkett. Golvvärme är heller inte något problem och är mycket enkelt. Det är ett mycket lättarbetat och snabbt material att arbeta med.

3 May 2019