När det lossnade för stålkonstruktioner i Stockholm

Att använda stål är inget nytt påfund, men det började bli mer allmänt när man för hundra år sedan började använda elektriska ugnar. Då tog de moderna stålkonstruktionerna i Stockholm fart.

Tillverkning av stål satte igång på allvar i början av 1900-talet. Stål handlar om att man har fått järn att ta upp kol genom att hetta upp det, då blir det starkt och bra. Men även om man i Europa tyckte att man kommit på något fantastiskt var det som vanligt de gamla egyptierna som var först. Man har hittat en egyptisk kniv av stål som är 3000 år gammal, så de hade fattat grejen redan då. De hade bara inga elektriska ugnar.

När man väl kommit igång med tillverkningen av stål i Sverige blev det användbart till väldigt mycket. Kullager satte till exempel Sverige på världskartan. Men stålproduktion överlag blev framgångsrik och man kunde skapa stora stabila byggnader med hjälp av starka stålkonstruktioner.

Stålkonstruktioner är superstarka

Man kan ju inte låta bli att tänka på Clark Kent och hans fantastiska krafter som Stålmannen. På engelska heter han Superman, men i Sverige har vi gett honom namn efter det starka och motståndskraftiga stålet. Stål har också fantastiska egenskaper och är därför världens mest använda konstruktionsmaterial.

Det är liksom Stålmannen i det godas tjänst genom att inte innehålla några hälsoskadliga eller irriterande ämnen. Byggnader som har stålkonstruktioner är säkra, ljudisolerande och kan stå emot stora påfrestningar. Kryptonit finns ju bara i seriernas värld så det hotet finns inte i det verkliga stålets värld.

10 Oct 2021