Massiva trähus – mer än bara ett hus

Trähus kan vara byggda på olika vis. Men ofta tänker man på dem när man ser stockarna på husets utsida. Vad innebär egentligen att bygga ett massivt trähus? Vad finns det för skillnader?

Kristian skulle äntligen få bygga ett trähus. Något han drömt om i hela sitt vuxna liv. När han började leta efter det perfekta huset blev han dock splittrad. Det visade sig att det inte var helt enkelt. Han funderade på om det är skillnad mellan massiva trähus och trähus.

Han hittade ett företag som verkade spännande. De byggde massiva trähus. Vilket innebar att det trä som används är inre delen av trädet kallat kärnvirket. En del som fått växa långsamt över tid. Därför blir virket hårdare och mera resistent mot fukt.

Massiva trähus byggs utan spik

När massiva trähus byggs gör man klossar av kärnvirke som sammanfogas med plywoodremsor som förs in i spår som sågats ut. Kristian blev mer och mer intresserad ju mer han läste och till slut kontaktade han ett företag som gör sådana hus. Han hade bestämt sig. Ett sådant hus skulle han ha.

Hela processen tog sin tid och var ett arbete som han följde med spänning. Nyfiken som han var kunde han inte låta bli att fråga och undra. Något som hantverkarna tog med imponerande lugn trots att de måste ha blivit trötta på honom ibland.

Detta ville han kompensera dem för och när det blev dags för taklagsfest sparade han inte på krutet. Det blev en grillfest de sent skulle glömma.

26 Oct 2021