Målaren måste inte vara dyrare i storstaden

I flera undersökningar visar det sig att det är dyrare att anlita en målare i Stockholm än i en mindre stad. Samma resultat visar sig även i andra storstäder. Men det betyder inte att det är svårt att pressa priset rejält på måleritjänsten. För även om det generellt är dyrare i Stockholm så är även utbudet av företag större och därmed finns det fler att ställa mot varandra. Den som lägger ner lite tid på att jämföra och ställa olika målerifirmor i Stockholm mot varandra kan ofta få ett bättre pris än i en mindre stad. Detta trots att undersökningarna visar annat.

Orsaken att undersökningarna visar att det är dyrare att anlita målare i storstäder än i mindre städer bygger nämligen på att man enbart kontaktar större och etablerade företag och att priser jämförs utan att någon förhandling skett. Man har inte heller utgått från olika rabatterade erbjudanden.

En vanlig jämförelse

En klassisk prisjämförelse brukar bestå i att fem olika målare kontaktas i Stockholm varpå de får ge offert på ett arbete som ska ske inom två veckor. Samma offertförfrågan skickas sedan till ett antal målare i andra städer. Ett medeltal räknas ut och slutsatsen blir att de Stockholmsbaserade målerifirmorna är dyrare.

Tar inte hänsyn till…

Det finns en stor skillnad på dessa undersökningar mot hur människor i regel jämför priser på arbeten inom hantverksyrken. I undersökningen kontaktas fem större företag. Det är till stor sannolikhet de som först hittas på Google eller står först på Eniro. Men en privatperson kommer inte enbart att söka efter målare denna väg utan istället höra med vänner och bekanta om de har något tips. Många gånger söker man efter en mindre firma som är mer flexibel och har bättre pris än de större företagen.

En annan sak man inte tar hänsyn till är de rabatter som man som privatperson ofta kan få. Det kan vara ”boka inför sommaren och få 20% rabatt” och liknande. Genom att vara tidigt ute och boka målningen under månader som inte är högsäsong så kan priset pressas betydligt.

I undersökningarna brukar det även krävas att målning ska genomföras ett specifikt datum eller i alla fall en specifik månad. Om en målare inte vill ha in mer jobb den månaden är chansen stor att en offert med ett högt pris lämnas. Får de jobbet tjänar det extra mycket och får de inte jobbet så lider de inte ekonomiskt av det.

Även dessa ”förhöjda taxor” påverkar medelvärdet som jämförelserna är uppbyggda av. Det kan ställas mot en privatperson som är mer flexibel gällande datum och kan låta målaren själv välja när det passar. Då får man inte bara in mer prismedvetna offerter utan kan även få rabatt om man kan tänka sig få jobbet utfört vissa datum.

Slutsatsen är att det inte behöver vara dyrare att anlita målare i Stockholm än i övriga delar av landet – även om vissa undersökningar visar detta.

4 Jul 2017