Letar du efter en målare i Danderyd?

Är det läge att måla om hemma? När tidens tand gjort sitt och det behövs en uppfräschning både ut- och invändigt. För att få ett perfekt resultat och för längsta hållbarhet rekommenderas det att anlita en professionell målare. Om man inte själv är en hantverkare kommer resultatet att bli mycket bättre än att försöka måla själv.

Det är ganska mycket att tänka på när man ska måla om. Allt från tekniker, utrustning till färgkvalitet och nyanser.

Ta hjälp av en målare

Börja med att söka efter målare på internet där du bor. Ta gärna in offerter från flera företag och jämför. En seriös målare kan hjälpa till att hitta rätt färgsort och nyans. När det gäller husfasader kan det vara idé att se hur den omgivande naturen och närliggande bebygglesen ser ut. Man kan välja en klassisk husfärg eller så väljer man att sticka ut mer.

Färger på fasader är en hel vetenskap och det kan lätt bli fel.

Vanliga färger på hus

Klassiskt rött - Det har alltid målats röda hus i Sverige. Den klassiska faluröda färgen kombinerat med vita knutar ser man överallt i vårt avlång land. En perfekt faluröd ton får man när man väljer en röd färg som drar lite åt det gula. Om man tänker sig att måla vissa detaljer i gult eller gråblått passar det extra bra in. 

Gråa toner - Gråa toner ger en neutralt och stilsäkert utseende. Vill man ha ett lite varmare intryck på huset kan man blanda med en beige ton. 

Ett hus i vitt - Vitt kan låta enkelt med det kan vara litesvårt att få till en vacker vit nyans utan att det känns självlysande. För att det ska bli en bra balans i färgen är det smart att blanda i lite grått eller gult. Men ett vitt hus kommer att sticka ut oavsett.   

Svart - Svarta hus passar ofta mycket bra på moderna arkitektstilar på hus. Men att måla ett hus helt kolsvart är mycket vanskligt och kan få en mycket dystert utseende. Då gör man istället klokt i att välja en mörkgrå eller mörkbrun ton. Svarta hus kan bli mycket läckra och husets detaljer lyfts fram på läckert sätt.

Gula toner - Många målar huset gult. Det är en trevlig färg men den får inte vara för starkt gul för att inte se grönaktig ut. Därför väljer många att blanda in till exempel bruna detaljer.

ROT-avdrag

För privatpersoner som tänker sig att anlita en målare kan man använda ROT-avdraget. Då betalar man endast 70 % av arbetskostnaden.

21 Jul 2019