Känslan av bara fötter mot golvet

Sömndrucken vaknar man en lördagsmorgon och sträcker på sig som en katt. Man reser sig sakta ur sängen och låter fötterna närma sig golvet. Men vilket golv vill man ska möta de bara fötterna?

En kall vintermorgon finns det inget som slår känslan av ett varmt furugolv mot fötterna. Den där speciella värmen som liksom letar sig in under skinnet. Nästan som att man blir ett med plankorna. Men nästan lika härligt är det också att springa in från trädgården och mötas av svala klinkers mot huden. Kanske stannar man till en stund och blundar och bara njuter. När man planerar ett golv ska man därför alltid ta in den känslan som golvet förmedlar till de boende. En känsla som kan skapa irritation, njutning, försiktighet eller till och med värk. För ett golv som lagts på fel plats kan växa till ett problemområde på många sätt. Medan ett golv som ligger på rätt ställe underlättar boendet och skapar en extra dimension till trivsel och familjeliv.

Repor eller kross

Ett mjukt golv av trä får lätt repor. Hårda golv innebär att allt som trillar ner lätt går sönder. Textilgolv kan vara svåra att rengöra. Så vad ska man välja? En tumregel är att välja golv i ett rum beroende på vilken funktion rummet har. I ett sovrum vill man gärna ha ett mjukt och varmt golv. Det blir inte mycket slitage på golvet i det rummet heller. Medan man i ett våtutrymme, som exempelvis badrummet och hallen, vill ha ett golv som inte tar skada av väta och smuts. Ett golv som är lätt att rengöra. Det är modernt att lägga samma golv i hela bostaden, men om man ska följa de funktionella och trevnadsmässiga reglerna så bör man ha olika golv för rummens olika funktioner.

Hålla en lång tid

En av variablerna när man väljer golv är hur pass hållbart golvet är. Inte enbart hur tåligt golvet är utan också hur lång livslängd man kan räkna med gällande golvet. Är det ett trägolv så kan livslängden lätt förlängas ifall det finns en möjlighet att slipa golvet. Det brukar man också vara noga med att skriva ut på produktbeskrivningen av golvet. Kan man slipa om golvet, och dessutom flera gånger, så är det som att få flera golv i ett. Detta eftersom man efter varje slipning kan skifta behandling och därmed också färgen man har på golvet. Läs mer om golvläggare på denna sida: golvläggareuppsala.nu

28 Oct 2020