Hur snabbt går det att bygga ett hus?

Vad gäller för den som vill bo i villa? Är det krångligt att bygga själv? Vad kostar det och hur lång tid tar det? Här är några viktiga steg i processen om du funderar på att uppföra nytt hus.

”Egen härd är guld värd”. Många drömmer om att bo i eget hus. En del vill bygga det själva, som lösvirkeshus. Då behöver man ha gott om tid att hitta en tomt, ta fram en planlösning, själv eller med arkitekt, och att välja material. En sådan process leder oftast till ett riktigt personligt och skräddarsytt boende.

Å andra sidan finns många fallgropar. Saker kommer att ta mycket tid, ibland är de svåra att påverka. Det kan vara beslut som ska fattas av kommunen, eller det är leverans av nyckeldelar som fördröjs. Hyr du in en byggfirma brukar det ta cirka 1500 timmar att färdigställa en villa på runt 150 kvadratmeter. Det innebär tre månader för tre snickare. Om allt flyter på. Räkna med längre tid om du ska utföra mycket själv på fritiden och under semestrar. Från ett år och uppåt är rimligt.

Villa levererad i delar

En annan metod är att köpa nyckelfärdigt. Då kommer ditt nya hem i delar till tomten. Ofta med kranbil som lyfter bitarna på plats. Från det att bygglov är beviljat tar det cirka 18-20 veckor innan det är klart att flytta in. Självklart tar det också tid att hitta och köpa tomt och att välja material för väggar och golv. En del smärre justeringar kan du göra när montörerna är på plats på byggställningarna och skruvar ihop sektionerna.

Allmänt gäller att det är lämpligt att jämföra priser och försöka pruta på de olika delarna. Sätt dig in i var du kan spara och vad du kan förbättra efter ett tag. Exempelvis väljer många att bygga typhus som har en inredningsbar vind. Den behöver kanske inte vara färdig direkt. Du kan lägga golv, måla och tapetsera när barn eller andra i hushållet behöver utrymmena.

I det långa loppet

Det är alltid bra att ha marginaler. Det gäller både lånet du tar på banken till ditt boende och kostnader för driften. Var beredd på att räntan kan gå upp eller material bli dyrare. Vilken typ av uppvärmning väljer du? Fundera på isolering och fönsterval. Priset på tomten går att påverka om du kan flytta till ett mindre centralt område. Låt planering och förberedelser ta tid. Läs mer om byggställningarna på denna sida: https://www.byggställningöstersund.se

30 Jul 2020