Hur man underhåller ett tak

Att ta hand om sitt tak är essentiellt för att huset skall må bra. Ett trasigt tak som läcker kan snabbt leda till stora problem i hela fastigheten. Vi listar sådant som du som fastighets- eller husägare behöver tänka på så att du slipper få problem med ditt tak.

Första taklagret viktigast

I Sverige är det vanligast med tak av takpannor, plåt eller papp. Det är det första lagret på taket som skyddar huset mot regn, snö och is. Det är mycket ovanligt med försäkringsbolag som täcker fuktskador som drabbar huset utifrån. Därför måste du se till att det första lagret är intakt och helt. Byt ut undermåliga och spruckna takpannor och se till att ditt plåttak kontinueligt målas om. Om färgen på det plåttak flagnar eller du till och med kan se rostfläckar är det hög tid för takmålning. Papptak skall man behandla med takmassa eller tjära för att det skall hålla länge och väl.

Underlagstäckning - din första räddning

Under det första lagret på ditt tak finns underlagstäckningen. Om det lyckas ta sig in fukt eller väta stoppar vanligtvis underlagstäckningen det från att sprida sig till bjälklaget där det kan orsaka stora skador. Även underlagstäckningen behöver ibland bytas ut eller fräschas upp. Om taket ser helt ut i övrigt kan du lyfta på några pannor och se hur underlagstäckningen ser ut.

Rensa häng- och stuprännor

Man kan se hela taket som ett system som skyddar ditt hus mot väta och takets avrinningssystem är absolut en del av det. Rensa häng- och stuprännorna från löv och grenar, helst en till två gånger om året. Det är framförallt viktigt att rensa på senhösten när löven fallit ner. På så sätt behöver du inte oroa dig för att det skall bli stopp när snön smälter. Är en del av avrinningssystemet nedgrävt kan du testa att hälla vatten för att se att det försvinner och det inte blir något stopp.

Håll skorstenen fri

En murad skorsten är känsligare än man tror. Vind och fukt gör att murbruket vittrar sönder. Man kan klä in skorstenen i hönsnät samt sätta ett tak på den för att skydda den bättre. Skorstenar har flera funktioner och är inte bara för att släppa ut rök från en eldstad, oftast är den en väsentlig del av ventilationssystemet.

Om fåglar byggt bo i skorstenen är det klokt att ta bort det. Det gör du antingen inifrån med en gripklo eller utifrån på annat sätt. Man skall absolut inte försöka ta bort fågelbo när det är fåglar som häckar där utan då får man vänta till de flyttat därifrån innan man tar bort det.

23 Dec 2021