Hur är det att jobba med VVS?

Alla slags hantverkare lär fortsätta ha en bra arbetsmarknad. Tendensen att lägga allt mer resurser och tid på våra hem lär inte mattas av den närmaste tiden. Och även om vi kanske inte behöver VVS-arbeten i våra hem, kommer behovet av en avancerad VVS-tjänst inte att försvinna. De enkla VVS-arbeten kommer däremot att fasas ut. Värme- och kylanläggningarna kommer att digitaliseras allt mer i framtiden, tror sajten framtid.se.

Gymnasieutbildning för VVS-montörer

Att utbilda sig till en rörmokare kräver inte så lång utbildning, men desto mer praktiskt sådan. Oftast går man en utbildning på gymnasienivå, inom VVSeller på fastighetsprogrammet. Efter utbildningen får man en två år lång utbildning som VVS-lärling. Efter en genomgången sådan lärlingstid, får du ett certifikat på att du är utbildad VVS-montör.  Det finns även utbildning som man kan få som lärlingsanställd på ett företag. Men det är inte alla företag som är beredda att förse en lärling med utbildning på företaget men det finns undantag. Är du intresserad av det, kan du kontrollera om ditt företag är beredd på det. 

Vad kan man göra själv?

Som privatperson får man göra vissa rördragningar själv, installera själv maskiner till och från avlopp, men ska det bli rätt är det svårt att göra det på egen hand, om man inte är helt hundraprocentig säker på det man gör. Det den som gör det på egen hand riskerar är att man får vattenskador som man blir tvungen att stå för själv, om man väljer att göra det själv. Dessutom bör du förnya avloppen som är äldre än sedan 1990-talet.

Du får ett varierande arbete

Som VVS-hantverkare får du ett varierat arbete, då kan du installera allt från allt som ingår i badrumsinredning; toastolen, handfat, badkar, duschkabiner och så vidare, men även olje- och elpannor, golvvärmesystem, varmvattenberedare, element hos privatpersoner. Inom industrier kan man komma att installera rörsystem och värme- eller kylanläggningar. Många som arbetar med VVS väljer att bli egen företagare. Då behåller du vinsten själv, men måste betala in din egen skatt, egna arbetsgivaravgifter och pension. Oftast drar du av för ROT-avdraget för dina kunder, för att underlätta deras pappershantering. Då får du ersättning från Skatteverket.

Är du en person som gillar att ge service och vara kreativ problemlösare? Då lär arbetet som VVS-montör eller rörmokare passa dig. Du behöver vara teknisk och praktisk och tänka kreativt. Är du egenföretagare, kommer du att ha mycket kundkontakt, och vara lyhörd för var kunden önskar. Är du social och trevlig är det bra för dina affärer. De flesta vill ha att göra med en trevlig och tillmötesgående VVS-montör. Lycka till!

5 Feb 2018