Hitta rätt bland vackra och moderna stenhus

Vem vill bygga vackra och moderna stenhus i Sverige? Var kan man hitta någon som bygger vackra och moderna stenhus? Här är informationen du behöver för att bygga ditt drömhus.

Det finns en del människor som har förmågan att försköna världen oavsett vad det gäller. Tänk efter hur det skulle vara om man hade den förmågan. Att kunna skapa fritt och ta tillvara på skönheten i de material som finns runt oss. Att producera något som kan skänka andra människor glädje för livet. Det låter kanske som en utopi, men det är långt ifrån en utopi. Det är snarare mer verklighet än dröm. Man kan fråga sig om det skulle vara möjligt att bygga vackra och moderna stenhus och i vilken miljö de skulle passa in. Svaret ger sig ganska omgående. Vi har ju en tradition längst ner i vårt avlånga land att bygga på det här viset. Just i sten och med modern design, ofta inspirerad från grannlandet i väst.

Många fördelar med stenhus

Ett stenhus kan behålla en mer stabil nivå på värmen än andra hus, vilka byggs med annat material. En av fördelarna med ett stenhus är att det byter temperatur mycket långsamt. Det innebär att på vintern är det varmt och skönt inomhus när kylan tränger på utifrån. När det sedan svänger över till sommar och det blir en varmare temperatur ute finner man att det på sommaren kan vara relativt svalt inomhus. När solen steker och alla längtar efter skugga är det sitt stenhus man vill fly till för att söka svalka. Stenväggarna är dessutom brandsäkra, så om längtan efter en brasa inomhus är stor är det inga problem. Bara att ta med i ritningarna och i budgeten.

Modernitet

Gamla stenhus byggdes med tegel och lera. Idag har man förfinat byggsättet och använder sig av lättbetong, vilket är både energisparande och vackert. Utsidan på ett betonghus kan putsas till och det går att gjuta i trästomme för att få en marmorerad upplevelse som anknyter till trä. Valet är fritt. Ett putsat hus är förknippat med ett modern sätt att bygga. Det är vanligt att använda en putsad yta även på insidan av huset. Enkelhet, raka linjer och lite nordiskt med inslag av stramt, elegant och ljust är ledord för en husbyggare som vill vara modernt. Stor satsning på stilrena detaljer, ljusinsläpp och spektakulära fönster sätts lätt i samband med nybyggen av moderna huskroppar i sten.

22 Sep 2020