Gräva ur och fylla i på bästa Pelle Svanslös-vis

Det är väl inte så svårt att gräva en grund för ett fritidshus, kanske du tänker. Fram med en spade och en skottkärra och gå i gång bara. Men för att det ska bli bra krävs det en hel del kunskap.

Om du någon gång sett när markarbeten sker för en byggnation, så ser det ut som att de inte får något gjort. Det bara grävs ur och läggs i en hög. Sedan flyttas högen. Då kommer det en ny hög med något som ser nästan likadant ut. Och det ska ner i hålet som precis grävts. Så håller det på tills man tydligen är klar och ett hus kan sättas på plats. Oftast obegripligt för någon som inte kan ämnet markarbeten.

I skog och gränder

Vilket område du än ska bygga ditt hus i så finns det företag som är skickliga på alla typer av markarbeten i Uppsala. Och det kan skilja sig mycket beroende på vilket slags markförhållanden som finns, men även beroende på hur det ser ut runt om där du ska bygga.

Finns det andra hus nära så är det lite annorlunda att arbeta med markarbeten än om du har en tomt med gott om plats runt omkring. Det blir i så fall lite som att vara en katt som ska gräva ur för att leta efter en gäckande mus. Den du anlitar får helt enkelt vara lite extra smidig och klurig för att få de rätta förutsättningarna till stånd.

13 Apr 2021