Gör en komplett lägenhetsrenovering innan du säljer

Vad kommer att hända med bostadsmarknaden i Stockholm de närmaste åren? Det är en fråga som inte ens den mest erfarna siare skulle vilja satsa pengar på. Vissa tror att priserna kommer att falla med så mycket som 50% jämfört med 2015, andra tror att vi nu passerat den värsta svackan och att priserna snart kommer att börja stiga igen. Hur det än blir, har den som vill sälja en lägenhet i Stockholm idag ett inte helt lätt läge. Det råder stor konkurrens om köparna, och om lägenheten man säljer inte sticker ut kan det vara svårt att locka så många till visningarna att man får igång en budgivning.

Kreativa omskrivningar är ingen lösning

Det är vanligt att den lägenhet man säljer är mer eller mindre sliten. Hur sliten varierar förstås, men har man till exempel köpt en mindre lägenhet när man skaffat barn och bott där under småbarnsåren så har man antagligen farit ganska hårt fram med ytskikten i badrum, kök och andra rum. Om man i detta läge väljer att sälja kommer mäklaren antagligen att behöva komma upp med sina mest fantasifulla omskrivningar som ”renoveringschans”,  ”oslipad pärla” eller ”badrum med möjligheter”, när lägenheten i själva verket är ett bombnedslag.

Hur kreativ mäklaren än är kommer spekulanterna så klart att bli varse lägenhetens skick när de kommer på visningen, och med det läge som råder på bostadsmarknaden i Stockholm just nu, där de med god ekonomi kan välja och vraka bland lägenheter som ser betydligt bättre ut, så är chanserna små att få igång en budgivning som tar priset till den nivå du skulle önska. Många lägenheter får bara en enda spekulant, och att ens få utgångspriset för en lägenhet i risigt skick kan vara knivigt.

En bra renovering är värd sitt pris

Det bästa sättet att säkerställa att lägenheten blir attraktiv är faktiskt att renovera den, och då snackar vi totalrenovering med golvslipning, ommålning och köks- och badrumsrenovering. En lägenhetsrenovering kostar visserligen mycket pengar, men då ska man tänka på att en totalrenovering kan öka antalet spekulanter drastiskt och få upp slutpriset med fler hundra tusen kronor. Många spekulanter letar bostäder i gott skick som de bara kan flytta in i utan att behöva sätta igång ett stort renoveringsprojekt. Framför allt badrum och kök i nyskick lockar många spekulanter att bjuda över varandra.

Lägenhetsrenovering i Stockholm

Vid en lägenhetsrenovering är det bäst att anlita en byggfirma som kan erbjuda totalentreprenad, vilket innebär att de tar hand om hela renoveringen. Det fordrar så klart att firman har hantverkare inom alla de områden som en hel lägenhetsrenovering innebär, det vill säga snickare, målare, elektriker, rörmokare och så vidare. I Stockholm finns många byggfirmor som erbjuder lägenhetsrenovering.

Enkelt och sobert

För att locka så många kunder som möjligt ska man låta genomföra renoveringen på ett stilrent och inte alltför iögonfallande sätt. Många som gör en lägenhetsrenovering i syfte att få upp priset gör misstaget att titta för mycket i inredningstidningar och bygger in öppna planlösningar, sänker taket för att installera spotlights eller målar väggarna i hiskeliga nyanser. Detta är att kraftigt begränsa den potentiella köparskaran. Gör en enkel, kvalitativ renovering som bevarar lägenhetens originalkänsla. Ju mindre tjafs, desto större chans att spekulanterna verkligen ser lägenheten som en projektionsyta för sina egna liv. Ta hjälp av byggfirman eller kanske till och med en arkitekt för att få ut det mesta av renoveringen.

Söker du tips och inspiration inför renoveringen kan vi tipsa om sajten https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu

 

22 May 2019