Golvslipning är ofta det bästa alternativet

Ett grundläggande fel som många gör är att man tittar för mycket på priset rent initialt. Menas med detta: om du ska bygga om i ditt hem så vill du naturligtvis göra detta till en rimlig kostnad - du vill inte köpa material och anlita yrkesmän för något överpris. Men: du vill heller inte köpa material som inte håller måttet eller anlita yrkesmän som utför rena fuskjobb.

Det handlar om en svår balansgång. Om vi får ge råd i frågan så kan vi fokusera på ett specifikt område och därigenom förklara varför du, i många fall, ska bortse från ett högre pris och få mer valuta för dina pengar i framtiden.

Vi kan säga att du väljer mellan två olika golv till ditt vardagsrum i Stockholm. Det ena är dyrt och handlar om en exklusiv parkett i fiskbensmönster. Det andra är av laminat och kostar en bråkdel av priset. Det ser dessutom väldigt snyggt ut, det är lättskött och, enligt uppgift, så är det väldigt lättskött. Det är således klart att du väljer laminatgolv - fördelarna talar sitt tydliga språk. Eller?

Initialt finns det fördelar med ditt val. Men på sikt så är dessa borta och kvar finns bara nackdelar. Golvet är svagare, det spricker, det uppstår bubblor och det nöts ut fort. Då det dessutom inte går att rädda genom en golvslipning så kvarstår enbart alternativet i form av att köpa ett helt nytt golv. Det är nackdelen.

Välj ett golv som går att slipa och tjäna pengar

Hade du valt det dyrare golvet så hade det också blivit nött och slitet. Skillnaden hade dock varit att parketten hela tiden kunnat gå att rädda genom en golvslipning. En golvslipning är ett projekt som inte kostar så mycket pengar i Stockholm - även om du anlitar rena yrkesmän. Ser man till en sådan så handlar det om att A) ge golvet samma fina finish igen och B) ge det längre livslängd. En golvslipning är nödvändig för att ge ett golv den långa livstid som finns inneboende i det.

Det fina är att du själv också kan förändra utseendet på hela golvet - och därmed hela rummet (golvet spelar väldigt stor roll i hur ett rum ser ut) - genom en professionell golvslipning. Detta genom att välja ytbehandling och där valen normalt handlar om hårdvax, olja eller lack: tre stycken medel med helt olika karaktärer och egenskaper.

Slit och släng? Nej, slipa och behåll

Det här gäller inte enbart valet av golv. Nej, mer applicerbart är exemplet då det kommer till att välja att behålla ett äldre golv eller köpa ett nytt. I många fall så byter man golv utan att vidare undersökt vad som är möjligt att göra med det gamla golvet. I de flesta fall kan man rädda ett äldre trägolv genom en golvslipning.

Rädda är egentligen ett felaktigt ord. Det handlar nämligen snarare om att få ett helt nytt golv - till en bråkdel av priset. Fördelarna med att slipa upp ett gammalt golv är nämligen att det satt sig. Trä är ett levande material som tar år att växa till sig och får den unika touchen som varje enskilt golv får (ådring och så vidare). Det som en golvslipning gör är att den tar fram det unika igen. Och, som sagt: du kan själv välja ytbehandling och därmed ytterligare tillföra en extra dimension till ett redan vackert golv.

Undersök alltid om en golvslipning är möjlig innan du börjar planera för att lägga ett nytt. Bevara, behåll och försköna snarare än att hela tiden slita och slänga.

Via https://www.golvsliparnastockholm.nu/ kan du få hjälp med slipningen av ditt golv.

24 Aug 2018