Ge badrummet ett lyft

Har det gamla badrummet sett sina bästa dagar? Det en gång så moderna badrummet ser nu hopplöst gammalmodigt och trist ut. Då är det dags för ett ansiktslyft i badrummet som kommer att höja hela känslan på hela bostaden.

För att inte tala om värdet på bostaden vid eventuell framtida försäljning. Slitna badrum drar ner priset på bostäder och det första den nya ägaren gör är att riva ut det gamla badrummet. Sätt dig ner och gå igenom önskemål och krav på det nya badrummet innan du börjar planera för en grundlig renovering av badrummet.

Det är också av stor vikt att noga undersöka att det inte förekommer några vatten- eller fuktskador i badrummet. I så fall måste man sanera grundligt innan det nya badrummet sätts på plats. Det är mycket viktigt för att slippa värre skador framöver och vara tvungen att riva ut det nya badrummet och börja om.

Viktigt med noggrant underarbete 

När man renoverar badrum i villan eller lägenheten är det viktigt att planera noggrant för att inte missa något. Det kan bli dyrbart och göra att det tar längre tid. Det är alltså inte bara att välja dusch eller badkar, wc, handfat och kranar, kakel och klinker. 

Det är oerhört viktigt att ställa höga krav på de fuktskyddande skikten på golv, väggar och tak eftersom det är väldigt fuktigt och varmt i ett badrum. Det är lätt hänt att fukt tränger in mellan kakel och klinker om inte grundarbetet är korrekt utfört.

Därför rekommenderas starkt att anlita en behörig hantverkare för renoveringen. Leta bland olika aktörer och be om offerter. Var noga med att kolla upp om de har våtrumsbehörighet. För att försäkringsbolagen ska godkänna renoveringen och försäkringen ska gälla är det ett måste.

Badrumsrenovering är en omfattande process

Ett badrum håller i årtionden om den är korrekt utförd så det är mycket man måste tänka på. När man har hittat en passande byggfirma som ska utföra renoveringen så behövs det en inledande inspektion av badrummet. Då säkerställs badrummets skick och eventuella fuktskador. 

Efter detta planeras det in en eventuell sanering innan man börjar riva väggar och golv. Sedan behöver man se över befintliga vatten- och avloppsrör för att veta om man behöver lägga nya rör eller behålla de befintliga rören. Beroende på hur man tänker sig en ny belysning behöver man dra nya elinstallationer. Samma gäller om man vill ha till exempel ett spabad eller en modern duschkabin med inbyggd elektronik.

25 Apr 2019