Fräscha upp ditt badrum

Det är mycket man behöver ha i åtanke när man ska renovera badrum eller bygga nytt. Innan man bestämmer sig för upplägget gör man klokt i att kontakta en seriös hantverkare som ska göra arbetet. Gör sökningar på Google och läs recensioner för att säkerställa att aktören är seriös. Anlita aldrig svart arbetskraft! Det kan lätt bli problem med oseriösa aktörer och försäkringen gäller inte vid uppkomna problem. Det kan alltså bli en mycket kostsam historia. Samma gäller om man tänker sig göra renoveringen själv. Har man inte rätt branschkunskap och är behöring är det inget man ska ge sig på.

En totalrenovering av badrummet kan kosta hur mycket som helst. Lägg undan pengar så du vet hur mycket renoveringen får kosta. Man kan även använda sig av ROT-avdraget om man är över 18 år och inte redan har använt det. Hantverkarna drar ofta av den direkt på fakturan och sköter kontakten med Skatteverket.

Anledning till renoveringen

Först och främst behöver man fastställa vilka behov som finns till renoveringen. Prata med familjen och diskutera vilka behov och önskningar som finns. Det är vanligt att man helt enkelt vill förnya sitt badrum för att det är allmänt slitet eller inte är nöjd med färgval eller material.

Det kan också vara att man fått problem med vatten- och fuktskador vilket gör att man måste riva upp golv och väggar och åtgärda problem och sedan köpa nytt kakel och klinker. Fundera ut om du vill byta ut badkar mot dusch eller vice versa.

Låt dig inspireras

Urvalet av produkter, material, färger och belysningslösningar är enormt. Titta på inrednings- och byggprogram på TV för att få uppslag till ditt badrum. På internet och i inredningsmagasin kan man också inspireras.

Självklart kan man besöka olika butiker för att se hur det ser ut på riktigt. När det gäller kakel och klinker kan man be att få ta hem prover på material och färger för att se hur det skulle passa i det egna badrummet.

Planera renoveringen noggrant

För att allt ska bli rätt ska man börja med att mäta badrummet och göra en skiss. Rita in dörr och fönster, vattenledningar, eluttag och elledningar med mera. Det som eventuellt ska behållas ska markeras på skissen. Rita även in nya eller flyttade elinstallationer, förvaring och tvättmaskin med mera. Var noggrann och missa inget. Det kan bli kostsamt och ta extra tid.

Planera in när det passar rent tidsmässigt. Det kommer att behövas stänga av vattnet i perioder vilket såklart medför problem för alla boende. 

 

18 Jun 2019