Förstärk byggnaden med en samverkansbalk

Det är populärt med att ha öppna planlösningar. Vill man inte ha några pelare mitt i rummet måste man förstärka konstruktionen med en samverkansbalk istället.

Ta kontakt med ett proffsigt byggföretag så snart som möjligt när du har planer på att bygga en stålhall eller lite större byggnad. Det är mycket lättare om man får allt rätt från början, och det blir billigare också. Men även om du har en äldre hall och vill göra förbättringar på den, är det fullt möjligt att förstärka konstruktionen.

Pelare och väggar är lodräta delar och stödjer byggnaden. Balkar ligger däremot horisontellt, och de ingår också i bygget. Det är när man tar bort en pelare, som egentligen behövs, som man får ordna säkerhetsfrågan med en stabil samverkansbalk. Den kan vara ingjuten i betong för hållbarhetens skull och sträcka sig längs med taket.

Samverkansbalk för trygghet och stabilitet

Pelare tar man bort av estetiska skäl. Kanske vill man ha en stor mässhall där, ett lager eller en teaterlokal utan något som skymmer sikten. Den öppna planlösningen kan dock fordra att bygget stagas upp med en eller flera samverkansbalkar. Dessa sitter på ett mer diskret vis, och besökare tänker inte på att de finns.

Ingenjörerna på firman du anlitar är experter på hållfasthetsberäkningar, så du behöver inte oroa dig för att bygget ska rasa eller taket störta ner. Du kan tryggt inreda din hall så som du hade tänkt det och använda den för vilket ändamål som helst, bara du har gjort konstruktionen på rätt sätt.

24 May 2022