Förnya trägolvet med en annan ytbehandling

Ett av trägolvets stora fördelar är att det går att förändra utseendemässigt genom att slipa om det och ge det en annan ytbehandling eller genom att måla det. Här följer några tips.

När ett trägolv blir slitet, grått och trist brukar man slipa om det och det får liv igen. Men ett trägolv kan även förändras genom olika slags ytbehandlingar eller genom att man målar det. Man kan exempelvis måla brädgolv rutiga eller i andra mönster. Trägolv går även att lasera eller färga in i olika färger. Man kan då fortfarande se träets ådringar och struktur, till skillnad från när man i stället målar hela golvet i en blank täckande golvfärg. Men vanligast är att man oljar, vaxar eller lackar golv. Lack går också att variera då det finns i olika glanshetsgrad som blankt, halvmatt och matt.

Tips om ni ska slipa golven själva

Genom att ta hjälp av en professionell golvslipningsfirma kan man vara säker på att man får ett både snyggt och hållbart golv. Det kan vara svårt att själv lyckas få det jämnt. Men vill man ändå själv slipa golvet finns det slipmaskiner att hyra. Det kan vara bra att kolla med några olika företag då maskinerna kan se olika ut. Vissa företag hyr ut mer moderna maskiner som samlar upp slipdammet i en behållare. Då slipper man tejpa för dörröppningar med plast för att förhindra att slipdamm ska sprida sig och man behöver inte heller torka slipdamm i veckor efteråt.

11 Nov 2020