Finska tigrar på plåt

En del har vi fått från vårt östra grannland, som alla finska rågbröd, Iittala glas, Muminprodukter och Marimekkotyger, porslin och inredningsprodukter. Annars råkar det inte finnas så många konnotationer med vårt närmaste grannland i öster, förutom de slags tak som numera kommer i hållbar plåt. Här vill vi påpeka att plåttak är mycket underskattat och ska inte förringas. Plåt håller i många år och håller tätt, vilket är den viktigaste egenskapen på tak. De flesta tänker på att plåttakt passar bäst på uthus och mindre viktiga hus, som sommarstugan till exempel. Här anser vi att det är onödigt att tänka så, då plåten är ett kostnadseffektivt material. 

Plåten bland det mest hållbara material för tak

Plåten håller för mycket lång tid och är ett byggnadsmaterial som man ofta använder i Finland, mer än i Sverige. Där har många års användning av plåt till tak prövats och förfinats under de närmare 200 år som man har använt det för takkonstruktioner i Finland. Du kan till exempel få plåt som blandas med stål för en längre hållbarhet. Det finns mjuk plåt som kan falsas och som ger annorlunda lösningar på takkonstruktionen. Vill du hellre ha en hård plåt, kan du även det. Vill du, kan du få en formpressad plåt med utseende som plåtpannor, som har blivit mest populärt för sitt fina utseende i Sverige.

Plåttak kan du måla om hur många gånger som helst

Plåten kan du måla om hur många gånger som helst, vilekt ger en förlängd livstid på plåttaket. Får du ditt plåttak lagt av en finländskt takläggare kan du få 50-års garanti på ditt plåttak. Det innebär att om du lägger ditt plåttak idag, behöver du sannolikt inte oroa dig över taket, takets status eller hållbarhet under resten av ditt liv. Det blir förmodligen upp till nästa generation som tar över huset som får lägga nytt tak. Däremot bör man alltid se över underlaget till taket och se över takstolarnas material och status.

Lägga tak i annat byggmaterial

Vill man inte lägga taket med plåttak, kan man ju givetvis använda pannor av tegel, som är det mest traditionella i Sverige, men även pannor av betong. Betongen anses som mycket tungt material just till tak. Använder man betong till taket får man ett mycket beständigt material, som inte flyger iväg vid höststormar och som håller mot skadegörelser, av till exempel flygande grenar och dylikt som kanske tegelpannor kan skadas av. Vill du läsa mer om olika takmaterial och vilka som är bäst för just ditt tak, ska du klicka på denna länk.

12 Nov 2018