Ett stilsäkert hus med tak

Regnar det in från taket i ditt hus? Har det uppstått läckage? Har taket fel färg eller kanske fel material? Hur ser fasad och tak ut på ditt hus och när är det dags att byta eller renovera?

Hur ofta tänker du på taket på ditt hus? Kanske inte så ofta väl? Tyvärr är det när problem uppstår som vi som oftast tänker på det. När snön drar med sig några takpannor eller när vatten börjar droppa inomhus. Vanligtvis köper vi ett hus utan allt för stor tanke på just taket. Är det nytt eller gammalt? Är det helt och ungefär när behöver det bytas? Ungefär där nöjer vi oss ofta i samband med ett husköp. Vi nöjer oss med det som finns. Förr eller senare kommer du dock till det läge där det är dags att lägga om taket. Och hur tänker du då? Ringer du en takläggare och ber hen byta ut till ett exakt likadant tak som innan eller tar du chansen att tänka till ordentligt?

Helhet och harmoni

Beroende på vilken fasad ditt hus har, och vilken färg, passar olika tak olika bra. Förutom att matcha med husets fasad är det relevant att se sig omkring i området. Hur ser övriga tak ut? Ska du bidra till denna harmoni eller vill du sticka ut? Behövs det bygglov för att byta stil om du byter avsevärt? Sådant kollar du med kommunen där du bor. Steg ett är alltid att tänka till kring vad du själv vill. Vilka funktioner vill du ha? Vilken budget har du? Och hur vill du att ditt hus ska se ut för att göra dig stolt och nöjd? Är du en plåt- eller en tegelperson? Vill du höra regnet som smattrar eller föredrar du tystnad?

Olika material för ditt tak

När du ska byta tak ska du se till att välja en välrenommerad takläggare. Du vill ha en hantverkare som har goda referenser och som garanterat innehar F-skattsedel. Det är extra viktigt så du kan få skatteavdrag, ROT-avdrag, på det arbete som hantverkarna utför. Så när du valt hantverkare, jämfört några olika via offert och skrivit avtal, är nästa steg att välja material. En erfaren takläggare kommer att rekommendera det som passar bäst utifrån din takstomme och ditt klimat. Sedan kan du fundera utifrån estetik och funktion. Ska du ha tegelpannor eller betongpannor eller väljer du att gå på plåt och i så fall i vilken färg? Läs mer om hur en takläggare kan hjälpa dig på denna sida: https://www.takläggarestockholm.net

2 Aug 2020