En jämn och fin yta

Slipning av ett golv kan se så lätt och smidigt ut när man ser något proffs göra det. Men vad krävs för att man ska slipa ett golv med gott resultat? Vad ska man tänka på när ett golv ska slipas?

Det mesta ser lätt ut när man kan det. Så är det även när det kommer till golvslipning. Men den som någon gång försökt att själv slipa ett golv kan ha upptäckt sanningen. För det är väldigt lätt hänt att man tänker och gör fel, och sker det så kan det bli så illa att man måste byta ut golvet istället. Ska man prova på att slipa ett golv för första gången så är det därför en mycket god idé att ta till sig all information som finns. Men att också se på några instruktionsfilmer och provslipa utan att maskinen är igång. Bara för att få in den rätta rörelsen och hastigheten. Om man inte vill göra det allra enklaste och hyra in ett företag som utför golvslipningen. Något som går snabbare än om man gör det själv. Och som högst troligt också ger ett bättre resultat i slutänden.

Grovt till fint

För att få det bästa resultatet med kortast arbetsinsats så finns det några enkla knep. Dels ska man alltid börja med det grövsta sandpapperet. På det viset slipar man av alla ojämnheter på kortast möjliga tid och använder så lite sandpapper som möjligt. Sedan arbetar man ner sig till det finaste slippapperet. Eftersom det är omöjligt att komma åt längst in i hörnorna med runda slipmaskiner så finns det även där ett knep. Ofta använder man sig av en liten slipmaskin som man håller i handen, och på det sättet får man ihop hela ytan.

Jämna rörelser till jämnt tempo

Ytan som slipas ska slipas lika mycket och därför ska man röra sig lugnt över hela ytan. Man ska alltså se till att slipa allt lika mycket och inte fastna någonstans. Gör man det så blir det en svacka där man har spenderat längre tid med slipmaskinen, ett resultat som inte är önskvärt. Skulle man därför slipa ett golv själv så ska man se till att inte bli störd. Och av samma anledning gäller det att aldrig störa en golvslipare under pågående arbete. Se också till att använda plastskydd under skorna för att undvika märken. Ha också en golvslipmaskin med dammsamlare så dammspridningen blir minimal.

22 Sep 2020