Därför ska man inte byta ut gamla fönster

Gamla fönster är ofta av god kvalitet och lönar sig att renovera. Idag kan man även byta glas i gamla fönster eller ge bågen ett extra energiglas och de blir lika energisnåla som nya fönster.

Förr i tiden gjorde man fönster av bra virke så att de skulle hålla länge. Det är därför det många gånger lönar sig att renovera fönster i stället för att sätta in nya. Även om nya fönster är mer energisnåla är vinsten så pass liten och kostnaden för att sätta in dem så stor att det tar väldigt lång tid innan man får igen pengarna. Fönster är också en viktig del för husets arkitektur och ibland är gamla fönster också måttanpassade för att passa huset perfekt. Av den anledningen är det också att föredra att renovera fönster framför att byta ut, i alla fall så länge som träet inte är ruttet.

Renovera fönster

Miljön är också ett viktig anledning till varför det är bättre att renovera fönster i stället för att sätta in nya. Det är inte ovanligt med fönster som är upp mot hundra år gamla och sköter man bara om sina fönster och renovera dem med jämna mellanrum kan de hålla i stort sätt hur länge som helst. Vid en fönsterrenovering kan det ibland löna sig att byta glas i fönsterbågarna till isolerglas. Gamla fönster har ibland munblåsta glas vilket ger ett vackert uttryck och i stället för att byta dem kan man komplettera med ytterligare ett glas som hjälper till att isolera. Läs mer om fönsterrenovering på denna webbsida: https://www.fönsterrenoveringstockholm.com

20 Dec 2020