Dags att renovera fönster: Så sparar du energi och höjer husets värde

Att renovera fönster är ett effektivt sätt att spara energi och höja värdet på sitt hus. Om kittet börjar lossna eller om färgen på fönsterbågarna flagnar är det dags att se över fönstren. Gamla fönster kan vara en stor energitjuv och det kan vara lönsamt att renovera dem. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på varför det lönar sig att renovera fönster och vad man bör tänka på när man gör det.

Varför lönar det sig att renovera äldre fönster?

Äldre fönster tillverkades oftast av svenskt virke av hög kvalitet och det kan därför löna sig att bevara dem. Istället för att byta ut hela fönstret kan man renovera det genom att byta ut delar av träramen och sätta in energiglas eller en tredje ruta. Detta kommer att minska energiförlusten och spara pengar på uppvärmningskostnader. En glasmästare i Göteborg kan hjälpa till med renoveringen och ge råd om vilka åtgärder som är mest lämpliga för att spara energi.

Fönstrens stil påverkar husets utseende

Fönstren är en viktig del av husets fasad och påverkar dess utseende. Om man har gamla fönster som inte går att renovera kan det vara en god idé att istället sätta in nya fönster som matchar husets stil från när det byggdes. Detta kommer att höja värdet på huset och ge det en mer enhetlig look. En kunnig glasmästare kan hjälpa till med att välja rätt fönsterstil för huset.

Renovera fönster själv eller anlita en glasmästare?

Det är möjligt att renovera fönster själv om de inte är i för dåligt skick. Det är dock ett omfattande och tidskrävande arbete som kräver viss kunskap och verktyg. Det finns gott om demonstrationsvideos på nätet som visar hur man går tillväga. Om man vill ha hjälp med renoveringen kan man anlita en skicklig glasmästare som har erfarenhet av att renovera fönster. Det kan vara bra att ta in offerter från flera olika glasmästare och jämföra priserna. Om priset känns högt kan man försöka förhandla ner det. En annan möjlighet är att börja med att renovera de fönster som är i sämst skick och ta resten nästa år.

26 Apr 2023