Bänkskivor av sten eller trä?

Det är inga små krav vi ställer på våra bänkskivor i köket. De ska gärna vara estetiskt tilltalande, samtidigt som de är tåliga och inte kräver särskilt mycket underhåll. Att hitta en sådan bänkskiva behöver inte vara svårt – men det gäller att veta de olika materialens egenskaper. Genom att känna till hur de olika materialen beter sig, kan man lättare hitta en bänkskiva som passar ens behov och önskemål. Här jämför vi stenskivor och bänkskivor av trä – två av de mest populära materialvalen.

Bänkskivor av trä

Bänkskivor av trä är mycket vanligt att se i svenska hem. Ofta är de gjorda av trästavar från olika träslag. Vilket träslag de är gjorda av kan ha viss inverkan på för- och nackdelarna, men då träslagen är så många väljer vi helt enkelt att sammanfatta för- och nackdelar som de flesta träslag delar.

Fördelar

Många anser helt enkelt att trä är ett väldigt vackert material. Till det kommer det med en rad positiva egenskaper. Till exempel har många rapporter visat att trä är bra att omge sig själv med i allmänhet då det bidrar till ett bättre inomhusklimat.

En annan fördel är att det är ekonomiskt (beroende på vad man jämför med såklart). Till exempel är det ofta ganska mycket billigare än stenskivor, som även det är populärt att ha i köket.

Något annat som många gillar med trä, är att det är relativt enkelt att anpassa på egen hand. Har man till exempel bänkskivor i rostfritt, är det av högsta vikt att det blir korrekt måttanpassat från början. Så är även fallet med stenskivor, där det nästan alltid krävs ett proffs för att göra något efterarbete.

Nackdelar

Trä kommer också, som alla material, med nackdelar. Till exempel är det mycket känsligt för märken från knivar, hack och slag. Inte heller tål det värme och fukt särskilt bra om man jämför med andra material. Ställer du till exempel en het stekpanna på en bänkskiva av trä kan det bli fula märken som är mycket svåra att få bort.

Stenskivor

Stenskivor börjar bli allt mer och mer populärt. Ofta ser man dem i granit, men det är även vanligt att se stenskivor av till exempel marmor. Beroende på vilken stensort man använder ser för- och nackdelarna lite olika ut (precis som med träslag och träskivor). Vi har därför valt att fokusera på granit här, som är den mest populära stensorten.

Fördelar

Fördelarna med stenskivor är många. Förutom att de flesta anser att de är väldigt snygga, är de också mycket tåliga. Till exempel kan man utan vidare bekymmer ställa en het ugnsplåt på en stenskiva av granit. Det här kan inte göras på exempelvis trä utan oro för fula märken.

En annan fördel är att de är stryktåliga. De klarar av hack, slagmärken och märken från knivar och andra redskap mycket bra. Vidare behöver man inte bekymra sig för fuktskador på en stenskiva.

Nackdelar

Nackdelarna med stenskivor är ganska få. Något som kan få många tveksamma att välja bort stenskivor är dock ekonomin. Stenskivor kan vara ganska dyrt i jämförelse med andra material. Inte heller går det att göra hål eller anpassa stenskivorna när det väl är lagda. Rättare sagt så går det, men det är mycket svårt att göra på egen hand. I nästan samtliga fall krävs det att ett proffs anlitas för jobbet.

En annan nackdel är att glas lätt slås sönder mot stenskivor. Ofta är ju bänkskivorna nära en diskmaskin där man ofta bär just glas. Skaffar man stenskivor får man alltså vara lite mer försiktig med det som är ömtåligt.

28 Jun 2017