Att tänka på när du ska köpa en IBC tank

En IBC tank används ofta för att transportera bulklast eller flytande material. Vanligt är också att de används i transporten för miljöskadliga eller på annat sätt farliga ämnen. Innan köp och användning av IBC tank finns det ett par frågor som är bra att ställa sig. ”Hur stor ska den vara?” och ”Behöver den vara säkerhetsklassad?” är exempel på två frågor som är bra att besvara innan man genomför köpet.

Storlek

IBC tankar kommer vanligtvis i storlekarna 600, 800 och 1000 liter. Vilken du bör välja beror på hur den ska användas och hur mycket du behöver frakta. Ska du till exempel frakta flytande vätska är det viktigt att ha rätt storlek. Fyller du en 1000 liters IBC tank med hälften vatten eller annan vätska, bör du tänka på att stor kraft bildas i svängar när vattnet har utrymme att skvalpa runt. Fraktar du vätska bör tanken således vara full och väl fastsatt på ett eller annat vis.

Säkerhetsklassning

En IBC tank som ska frakta miljöfarliga ämnen behöver vara klassad för det. Ett exempel på ett vanligt material som klassas som farligt gods är diesel, som alltså skulle kräva en säkerhetsklassad transport. När det gäller bygg- och anläggningsarbete är reglerna något lättare, men för de flesta gäller det vanliga regelverket.

Besiktning

En IBC tank som ska frakta miljöfarligt innehåll har krav på besiktning. Som längst ska det gå två och ett halvt år mellan besiktningarna, som ska utföras av ett behörigt kontrollorgan. Det som bland annat testas är tätheten, driftsutrustningen och ”yttre beskaffenhet”. Ska du köpa en säkerhetsklassad IBC tank behöver du räkna med att den besiktas med jämna mellanrum. Något annat att ta hänsyn till är att det krävs chaufförer med särskild behörighet för att frakta gods som klassas som farligt, till exempel diesel.

Pris

Precis som när köper vilken produkt som helst är det bra att ta hänsyn till priserna. När produkterna blir lite dyrare, känns det ofta viktigare då det finns mer pengar att spara. Det kan ibland handla om flera tusenlappar när det gäller dyrare produkter.

Vad din IBC tank kommer att kosta beror på en rad olika faktorer. Till exempel har storleken viss inverkan på priserna, även om en IBC tank på 1000 liter kan vara billigare än en IBC tank på 600 liter som är klassad för farligt gods. Huruvida den är tillverkad för att frakta farligt gods i är alltså en stor faktor i priset. Sedan tillkommer mindre faktorer, såsom om pallen är av trä eller plast och vilka tillbehör som följer med köpet.

4 Sep 2017