Att starta en rivningsfirma

En rivningsfirma på en förhållandevis liten skala är en god väg för många in i livet som företagare. Har man erfarenhet som rivare och tycker om sitt jobb finns en god chans att företaget går bra – men det är givetvis många andra parametrar som ska stämma in. Att ta ut rätt priser, ha ett bra kundbemötande, ett bra utförande jobb och god service i allmänhet är ofta förutsättningar för att lyckas konkurrera om kunder. En fördel med att riva hus är att det nödvändigtvis inte kräver en jättestor investering för att komma igång. 

Vad har du för planer?

Det kan, till en början, vara bra att satsa på ett mindre företag. Om det sedan går bra kan företaget växa. Om du dock har väldigt stora planer från början, och goda förutsättningar, kan du behöva göra lite större initiala investeringar. För de flesta är valet dock bättre att starta en lite mindre firma till att börja med. Det ger dig en chans att samla erfarenhet kring att hitta kunder, marknadsföra, bemöta kunderna och ta ut rätt priser. 

Har du tidigare jobbat som rivare är du säkert duktig på att utföra jobbet, men kunskaper kring prissättning kanske inte finns. Att ta ut rätt priser är en svår balansgång som många företagare kämpar med. De bör vara tillräckligt höga för att få en rimlig marginal på jobbet, men inte så att höga att just din firma blir bortvald till fördel för dina konkurrenter. Att riva hus kostar dock vad det kostar. Tar man för låga priser riskerar det att gå ut över andra saker i firman – till exempel din lön eller utrustning. 

Gör upp en affärsplan

Du har säkert redan det mesta i huvudet redan. Genom att fästa det på papper får du dock mer ordning på dina tankar. Det blir på så vis lättare att göra om dina tankar till en konkret handlingsplan. Med en god överblick får du dessutom lättare att granska din verksamhet på djupet, och se vad som faktiskt kommer att fungera och inte. Att riva hus är inte bara att riva hus – det krävs utrustning, försäkring och mer än så. 

Spara till insatsen på företaget

Kanske behöver du också ta ett lån för att komma igång? Även om en rivningsfirma inte behöver kräva alltför stora investeringar, bör man ändå ha en gedigen buffert för att komma igång. Du ska bland annat kunna köpa in de maskiner och verktyg som krävs för att du ska kunna riva, vilket kan bli ganska mycket pengar. Summan som krävs för att komma igång bör dock vara överkomlig för den som har ett heltidsjobb. Det gäller att spara ett tag, helt enkelt. Om man ändå känner att man behöver hjälp, kan ett lån vara vägen dit. Tänk dock på att det givetvis blir dyrare att ta ett lån än att spara ihop till summan du behöver för inköpen.

Läs mer här om en som startat en firma med riva hus i Stockholm.

11 Jan 2018