Att bygga hus i Stockholm – ritningar och materialval

Har man haft turen att hitta en bra tomt i Stockholm har man kommit en bra bit på väg mot drömmen om husbygget. Det kan vara svårt att hitta en tomt som motsvarar kraven på närhet, kommunikationer och dessutom har de markförhållanden som lämpar sig för det hus man vill bygga. Och när man hittat en bra tomt kanske den kostar mycket mer än man tänkt. Många får leta länge innan de träffar rätt. Men till slut står man där på sin obebyggda tomt och ser framför sig precis hur huset ska se ut, vilka fönster solen kommer in genom på morgnar och eftermiddagar, hur det blir att vakna upp i sovrummet på andra våningen och slå upp fönstret som vätter mot skogen – eller? För mer information läs www.byggahusstockholm.org.

Hur ska det se ut?

Det kan faktiskt vara svårt att veta hur man vill ha det när man väl skaffat en tomt och ser vilka förutsättningar som finns. Om området är tättbebyggt har kommunen i regel en detaljplan för det ska utvecklas och vilken typ av material som får användas, vilken stil som föredras och så vidare. För att få tips och idéer brukar det vara en bra idé att se sig om i omgivningen. Kanske dominerar stenhus i kvarteren runt omkring, eller så är de flesta husen byggda enligt en speciell stil? Då kan det vara bra att låta sig inspireras av detta så att det nya huset smälter in i omgivningen på ett naturligt sätt.

Kataloghus

Man kan antingen välja ett färdigritat hus ur en katalog från ett byggföretag, eller anlita en arkitekt för att rita huset. Hos byggfirmorna finns en stor variation av färdigritade hus, allt från enklast möjliga trävillor till hus ritade av några av de största svenska och utländska arkitekterna. Husens delar är färdigmonterade på fabrik och går snabbt att sätta ihop. De tillverkas enligt en formel som ska fungera för massproduktion, men små variationer och tillval kan göras för att få huset att bättre passa behov och förutsättningar.

Anlita arkitekt

Väljer man istället att låta en arkitekt rita huset får man så klart många fler möjligheter att påverka husets stil- Är man estetiskt lagd och bryr sig mycket om detaljer är det rekommenderat att anlita en arkitekt, som kan ta in speciella önskemål och personlig smak i ekvationen. En arkitekt kan få de krav ni ställer på ert boende och balansera det mot områdets stil och kommunens detaljplan. Ett arkitektritat hus blir unikt och oftast högre värderat än ett så kallat kataloghus. Dock har båda tillvägagångssätten sina för- och nackdelar så vad man väljer är beroende av personlig smak och den egna plånboken.

Husmaterial

Att välja material är något som inte alla tänker på, de flesta tar för givet att huset ska byggas i trä. I Stockholm dominerar trähusen, liksom i de flesta kommuner i Sverige. Trä är det billigaste byggmaterialet och lämpar sig utmärkt för husbygge. Det är vackert och har lång hållbarhetstid och är dessutom miljövänligt.

Det är dock inte ovanligt att använda sten i när man bygger hus, då oftast tegel eller klinkerblock som man sedan lägger puts på. Det är dyrare, men ger huset ett exklusivt och solitt intryck. Ett stenhus är välisolerat, vilket gör att det håller värmen på vintern och ger svalka på sommaren.

Betong är också ett vanligt material i hus. Betong är dyrt, men ger stora möjligheter att skapa eleganta och vackra, men samtidigt hållbara hus. Betong är lite av en vattendelare, vissa tycker inte om det, andra älskar det. Ett val för den djärve.

12 Dec 2017