Alternativ för upphöjt arbete

Om man ska arbeta smidigt och enkelt på en upphöjd plats så vill man kunna känna sig säker. Men vilka alternativ finns det för arbete ovan mark? Vilket alternativ är bäst för längre projekt?

Ibland har man projekt där man behöver komma upp en bit för att kunna arbeta. Även om man är en hejare på styltor så kan det vara besvärligt i längden. Det är inte heller så säkert för de som rör sig runtomkring. Stegen är det klassiska hjälpmedlet när man vill ta sig lite högre upp. Men för att förflytta sig på en stege så måste man gå ner på marken emellanåt. Det går inte heller att vrida och vända sig hur som helst utan att riskera ett fall. Ska man göra ett lättare arbete som rör sig om kort tid så brukar man därför använda sig av en lift av något slag. I liftens korg kan man ta med sig verktyg och material. Det går även att vara uppe på höjd och förflytta hela liften dit man vill. Men om det rör sig om fler som ska arbeta under en längre tid så brukar man istället montera byggställningar. En mer bestående och lättarbetad plattform för det man ska göra.

Bygga och riva

Den som har byggt lego kan också förstå konstruktionen av byggställningar i Göteborg. Det består av olika bitar som man kan sätta ihop som man vill. Genom en sammansättning av rör får man själva skelettet som allt vilar på. Efter det kan man sätta fast delar som man har som golv, trappor och sidostycken för fallrisken. Om man behöver så fyller man bara på eller ändrar som man vill. När projektet är klart så plockar man ner delarna igen och har dem redo för montage på annan plats. Alla delar består av järn och har mycket lång livslängd. Så ställningen kan få se många platser innan den går i pension.

Under längre tid

När man arbetar på samma plats under en längre tid så är det oftast ställningar man använder sig av. Det är lätt att röra sig som man vill med endast ramarna som begränsning. Det är även lätt att frakta upp det materialet man behöver. Oftast använder man sig då av ett lyft med hjälp av en kran eller en teleskoplastare med lång arm. Många fäster även en tunnel där man säkert kan kasta ner avfall till marken igen.

24 Aug 2020