Allt börjar med en stålkonstruktion

Den som en gång har arbetat med att konstruera olika byggnader vet att det mesta när det kommer till att bygga nya byggnader, börjar med en stålkonstruktion. Den brukar vara själva stommen till den byggnad som det senare ska bli. Därför är en smed bland det viktigaste när det kommer till att bygga och uppföra byggnader. En stålkonstruktion är även början på ett brobygge, en bassäng, ett kraftverk eller vad det nu är man är i behov av att bygga.

Stålverk viktiga för bygget

Det behövs ju olika slags hantverkare för ett bygge. Ska man börja med ett stålverk för uppförande av en ny byggnad, är man i stort behov av en hantverkare som kan arbeta med själva stålet. Dagens beteckning på sådana hantverkare är stålarbetare, och det gamla namnet är smeder. När man tänker på en smed tänker man förmodligen på en hantverkare som står vid en eld och bankar på en boit plåt medan eldgnistorna flyger. Sedan doppar smeden stålet i ett vattenbad.

Dagens stålarbetare arbetar med avancerad teknik

De smeder som arbetar idag arbetar med avancerad teknisk utrustning. Även om en byggnad är tillverkad i trä, brukar man börja med en konstruktion av stål. Det därför att stålet är så gott som rostfritt, och påverkas inte på samma sätt som trä. Även om stålet kan påverkas av tidens tand, om det till exempel skulle komma fukt in i själva konstruktionen, håller stålet trots det bättre än andra material. De flesta stålkonstruktioner tillverkas inne i stålfabrikerna men oftast följer stålarbetarna ut på byggen där stålkonstruktionen ska ställas för att se till att stålkonstruktionen sker på rätt sätt.

Finns behov av smeder fortfarande

Det finns behov av "vanliga" smeder fortfarande, som man tänker sig smeder, som tillverkar små detaljer i stål eller gjutjärn. De arbetar numera mer sällan ensamma i sin egen verkstad. Det finns knappt någon marknad för det längre. De flesta arbetar på stora fabriker och med stora maskiner i stor omfattning. Dock finns det fabriker som tillverkar smideshantverk, såsom vi oftast tänker på när vi hör ordet smed användas. Det kan vara olika fina inredningsdetaljer, saker och liknande. Fortfarande  har vi behov av smidda trappräcken, grindar och liknande. Även om de inte är särskilt vanliga.

Finns minst 200 smeder i Stockholm

Om det är så att du är på jakt efter en smed är det i Stockholm som du bör leta. Bara i Stockholm finns det minst 200 smeder som du kan välja mellan. Här kan du läsa om en smed i  Stockholm: https://www.smedstockholm.se.

4 Mar 2019