Fräscha till huset med fasadrenovering

Har tidens tand slitit på ditt hus? Känner du att det är på tiden med en rejäl uppfräschning av fasaden? Här berättar vi om vad du bör tänka på innan du kör igång detta ganska omfattande arbete.

Vilken typ av fasad du väljer är i mångt och mycket en estetisk och smakinriktad fråga. Skillnaden mellan ett trähus och ett tegelhus är exempelvis stor. Ta alltid hänsyn till omgivningen innan du ska genomföra en fasadrenovering, så att du inte sticker ut för mycket. En koll med byggnadsnämnden på kommunen kan också vara på sin plats, då försäkrar du dig om att inte gå emot den stil och de krav som gäller för just ditt område

Ta hänsyn till omgivningen

Exempel på kulturområden där det kan vara på sin plats att tänka sig för en extra gång är Skåne, där korsvirkeshus är en stark och dominerande tradition, och dalarna med sina röda timmerhus med vita knutar. Ta hänsyn till omgivningarna! Ett fasadbyte eller en genomgripande fasadrenovering kräver dessutom bygglov i de allra flesta fall.

Men att byta fasad handlar inte bara om det rent estetiska, även om det är vad man först kommer att tänka på. Olika fasadmaterial ställer olika krav på underhåll. Här bjuder vi på en snabbguide om lite olika fasadmaterial.

Träfasad

Trä är ett bra fasadmaterial av många anledningar. Det är billigt, tåligt, lätt att arbeta med och relativt miljövänligt. Gran är vanligast, men lärk och furu förekommer också i fasadsammanhang. Träfasader, som finns både som stående och liggande panel, kan hålla i hundra år om man ser över det regelbundet. En träfasad behöver målas om ungefär vart sjunde år.

Putsfasad

Putsfasad går också under namnet reveterad fasad. Den har en livslängd på ett halvt sekel, därefter lär man behöva putsa om. Det bör man anlita kunnigt folk att göra, men en ommålning kan även en lekman göra. Är fasaden oskadad så räcker det att rengöra det vid behov.

Tegelfasad

Tegel är en riktigt smidig och lättskött form av. Inget behov av målning och blocken går ytterst sällan sönder. Det underhåll som krävs är att man med jämna mellanrum behöver fylla på murbruket. Alger och mögel fäster inte på tegel, så det räcker oftast att fräscha upp fasaden genom att skrubba med borste och såpvatten.

Vill du veta mer om fasadrenovering? fasadrenoveringstockholm.org är en kompetent och välrenommerad firma inom området som säkert kan hjälpa dig om du behöver mer information.

29 Sep 2017