Försäkring kan betala dolda fel i hus

Ska du sälja huset men är rädd att det har inbyggda fel? Fel som inte en besiktningsman kan kolla? Då är kanske försäkringsskydd mot dolda fel i hus något för dig.

Du som ska sälja ditt hus har ansvar för att berätta allt du vet om eventuella brister i huset, tillbyggnader och marken som hör till. Det många säljare oroar sig över är ofta installationerna som hör till men inte syns. Det kan handla om vattenrör, dräneringsrör ute i marken, elen i väggarna och ventilationen.

Både du som säljer och den som köper har möjlighet att anlita en besiktningsman för att upptäcka fel på byggnader och mark innan ni gör affär. Och mycket kan en besiktningsman se, men inte allt. Du som säljer kan då utöka ditt skydd mot att bli ersättningsskyldig för dolda fel i huset med en försäkring. En så kallad dolda-hus-försäkring, eller säljareförsäkring som de också brukar kallas.

Men kolla alltid villkoren noga i försäkringen innan du tecknar den. För det första är det bra att du säkert har koll på hur hög självrisken är, det är vanligt att den är ungefär en femtedel av prisbasbeloppet. Sen finns i regel flera undantag i försäkringar av den här typen. Det gäller bland annat fel som rör just vatteninstallationer, elen, ventilation och vitvarornas skick. Allt går sällan att skydda sig mot.

I huvudsak brukar försäkringar kunna skydda dig mot att ersätta köparen om konstruktionen i själva bostadshuset skulle vara fel. Tillbyggnader ingår inte lika självklart i en sådan försäkring. Det samma gäller marken/tomten.

Bolaget kan föra din talan i domstol

Eftersom du som säljare har ansvar för att huset inte ska ha haft några dolda fel vid försäljningen i tio år efter att du har sålt, kan ändå en försäkring vara bra. Ett försäkringsbolag kan åta sig att företräda dig i en eventuell konflikt med köparen. Då kan bolaget träda in och föra din talan helt enkelt. Det händer att konflikter om dolda fel i hus går vidare till domstol. Då kan det vara skönt att ha hjälp av just ett försäkringsbolag och slippa ta hela smällen själv.

Sen får du förstås komma ihåg att din plikt som säljare är att upplysa om fel och brister. Har du bara sagt som det är med eventuella fel som du känner till så har du gjort din plikt.

Mäklare brukar kunna tipsa och ge råd om försäkringar som hjälper dig som försäljare. Kom bara ihåg att kolla vad som gäller innan du tecknar försäkringen.

24 Jul 2016