Vad innebär det att arbeta som glasmästare?

Glasmästare är ett ganska omtalat yrke som många har hört talas om, men som ändå relativt få känner till hur de faktiskt jobbar.

Att vara glasmästare innebär att vara en hantverkare och ansvara för att skära, installera och ta bort glas (även material som används som substitut för glas, till exempel vissa typer av plast).

Glasmästare hanterar glas på flera olika vis. Det kan till exempel handla om fönster, glasdörrar, duschväggar (och dörrar), speglar, fasader och tak. Kort sagt finns det många områden som en glasmästare ansvarar för.

Typiska arbetsuppgifter för en glasmästare

Självklart varierar en glasmästares uppgifter en hel del, men ska man säga några generella och vanligt förekommande saker som en glasmästare gör under en arbetsdag är det bland annat dessa:

De här arbetsuppgifterna utför glasmästaren med en mängd olika verktyg. Speciella knivar, sågar och borrar är bara några av dem.

Utbildning

Många glasmästare får sin utbildning genom att själv ha kontaktat ett glasmästeri och därefter ansökt om att få vara lärling. Att få vara lärling är en traditionell typ av utbildning som för de flesta funkar väldigt bra. Man får god och nyttig arbetslivserfarenhet, samtidigt som man helt enkelt lär sig jobbet och hur det går till.

En vanlig lärlingsutbildning är på ungefär 3 år. Den totala längden är dock beroende på vad man har för tidigare yrkeserfarenheter, och hur dessa värderas i relation till en glasmästares arbetsuppgifter.

Företaget som lärlingen får sin anställning hos rapporterar nämnda anställning till Glasmästeribranschens lärlingsnämnd. Nämnden i fråga bedömer sedan hur lång utbildningstiden bör vara. Bedömningen görs, som tidigare nämnt, efter personens tidigare yrkeserfarenheter.  Utbildningstiden kan variera ganska mycket beroende på just erfarenheterna. Den kan vara mellan allt från 1 500 timmar till 4 5000 timmar.

Det är yrkesutbildningsavtalet som styr yrkesutbildningen. Avtalet är överenskommet mellan Svenska Byggnadsarbetareförbundet och Glasbranschföreningen. Avtalet har gjorts för att se till att lärlingarna får en bra grundläggande kompetens som glasmästare med hög kvalitet.

Det här för att bibehålla statusen som yrket har, samt att det skall möjliggöra för enskild yrkesarbetare att så småningom vidareutvecklas inom vald nisch och yrkesområde.

5 Aug 2016