Tips på hur du bygger din sommaraltan

En altan har alltid varit en naturlig gräns mellan ute och inne och det låter oss helt enkelt njuta av det härliga vädret under sommarhalvåret. Det är också ett sätt att få större boyter och är något som många svenskar drömmer om. En bra altan är som en stor balkong ståendes på pelare.

Det ska vara stadigt med staket som skyddar barn och vuxna från att trilla över kanten. Beroende på husets konstruktion kan man till exempel skapa ett trädäck en kort bit ovan marknivå. Om trädäcket inte är så högt ställs det inte lika höga krav på staket, är altanen högre än en halv meter kan det å andra sidan vara lämpligt med ett stabilt staket. En altan med ett staket är ändå en väldigt fin inredningsdetalj om man vill ha det.

Placering av altanen

Placeringen är a och o för att altanen eller trädäcket ska bli en plats att trivas på. Många önskar sig kvällssol på altanen, men samtidigt ska det vara optimalt att ta sig till och från köket. Det många också önskar är en uteplatsen som också är insynskyddad och i bästa fall har en fin utsikt. För att trädäcket ska bli riktigt funktionellt är det viktigare med placering än med storlek. En allt för stor altan kan istället ta över och ser inte harmonisk ut ihop med huset. Vill man så behöver inte trädäcket ligga precis i anslutning till huset, utan kan också vara lite mer fritt ute i trädgården.

Material till altan/trädck

Vanligen så byggs ett trädäck eller altanen av tryckimpregnerat trä, cederträ eller lärkträ. Det som är mest hållbart och billigast är tryckimpregnerat trä, dock så innehåller det en hel del kemikalier som kan vara bra att veta, vilket inte är särskilt miljövänligt. Rekommenderat är cederträet som många också väljer att använda tack vare dess naturliga beständighet mot röta. Det är ett mycket vackert träslag, men det cederträ som säljs i Sverige är importerat, lärk däremot växer i Sverige och har lika goda egenskaper som cederträet.

Viktigt att underhålla träet

Årligen måste man underhålla sin altan i trä för att den ska hållas fräsch och snygg. Det är oerhört viktigt att tvätta plankorna regelbundet, ett tips är att använda sig av högtryckstvätt för att göra just det jobbet. Tänk på att inte ha för högt tryck så att fibrerna i träet tar skada. Efter rengöring behöver träet ckså oljas in, det sker allra helst på våren inför sommarsäsongen.

Bygglov och rot-avdrag

En altan som är större än 60 cm hög kräver bygglov och det gäller även om altanen eller trädäcket ska ha ett plank som blir över 1, 10 meter över marken. Om det är trappsteg till altanen som är fler än tre steg måste det förses med ett räcke. En altan som är sammanbyggd med bostadshuset räknas också gälla för ROT-avdragsreglerna. Om man känner sig osäker kan man komma i kontakt med ett byggföretag i Stockholm för mer hjälp.

16 Jul 2017